Skoro klasična smjesa za neke pljeskavice ili kuglice od mljevenog mesa, ali djeci i odraslima uvijek je zanimljivo kada je s roštilja i na ražnjićima. Ražnjiće obavezno barem jedan sat držite u hladnoj vodi jer tako ne gore na vatri pa nećete imati problema kod pečenja, a i izgledat će lijepo.
Sastojci
- 1 kg mljevenog junećeg mesa
- 2 mlada luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice sjeckanog peršinova lista
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 jaje
- 0,5 dl mineralne vode
- Po želji, čili ili kajenska paprika
- 1 žličica slatke ili dimljene paprike
- 50 g krušnih mrvica
- Sol, papar
Priprema
Mladi luk očistite i sitno nasjeckajte. Češnjak protisnite kroz gnječilicu pa dodajte ostale sastojke te sve umiješajte u jednoličnu masu. Štapiće za ražnjiće uronite u hladnu odu barem jedan sat jer tako ne gore na vatri. Masu podijelite na 8-10 porcija, napravite valjak i spremite u hladnjak na 40 minuta do jednog sata. Na svaki ražnjić stavite jedan valjak i pecite na roštilju na umjerenoj vatri. Stalno okrećite da ne zagore. Servirajte s krumpirićima i aromatiziranom majonezom.
Savjet:
Po želji, mijenjajte začine, od onih mediteranskih do kineskih ili meksičkih. Također, umak može biti i s jogurtom, ovisno o vremenu i vašoj volji.