Ovako pečene krumpiriće bez grižnje savjesti možete jesti češće, a doista ih je lako pripremiti. Mlade krumpire samo dobro očistite četkom, ne morate ih ni guliti. Ne morate guliti ni stare ako znate od kuda su. Neki i znaju! Sa začinima se igrajte, a sir je dobrodošao, uz njega je ukusnije. No ako želite vege verziju, može i bez sira.
Sastojci
- 5-6 većih, podjednakih krumpira
- 100-150 g kukuruznog ili nekog drugog grubog brašna
- 1 vrećica parmezana ili ako nemate (poput mene), dodajte neki tvrdi sir po želji, primjerice ovčji
- 4 žlice maslinova ulja
- 1 žlica soli
- 1 žlica talijanskih začina (možete pomiješati one koje volite, npr. origano, bosiljak, timjan i sl.)
- 1 žlica crvene mljevene paprike
- 1 žličica papra po želji
- malo čilija ako volite ljuto
Priprema
Krumpire operite, ne gulite ih. Po dužini ih presijecite pa opet jednom prerežite po dužini napola, a zatim svaku četvrtinu još jednom napola po dužini, kako biste dobili dugačke šnite kao na slici. U većoj zdjeli prelijte ih uljem i pomiješajte. Pospite pomiješanim brašnom, sirom i začinima. Pomiješajte. Na plitki lim stavite papir za pečenje i složite krumpiriće. Pecite na 200°c u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Poslužite odmah uz neki dip, ketchup, majonezu ili drugi umak koji volite. Odlični su i sami. Kao što vidite, ne ide puno masnoće pa nisu jako kalorični, a jako su ukusni.