Jednostavan, rustikalni, francuski kolač koji možete praviti sa svim vrstama voća. Kako imam svoje marelice, a sezona im je, tako sam pravila s njima. Voće doista može po izboru, a kako tijesto može biti u hladnjaku i dva-tri dana, uvijek ga možete imati spremno za vikend ili neki radni dan kada poželite nešto slatko!
Sastojci
220 g maslaca
400 g brašna
150 g šećera
malo hladne vode
soli na vrh noža
2 žumanjka
1 kg marelica
nekoliko jagoda za ukras
100 g šećera
3-4 žlice krušnih mrvica, po želji
Priprema
U zdjelu stavite brašno, sol, hladan maslac, žumanjke i šećer pa brzo pomiješajte u skoro glatko tijesto (malo hladne vode dodajte kada vidite da pravljenje tijesta ”ne ide”, tj. da ono ostaje mrvičasto. Ali pazite da ne bude premekano, tj. ljepljivo. Mora ostati čvrsto i ne mijesite predugo i previše). Neka stoji u hladnjaku minimalno pola sata. Za to vrijeme operite i očistite marelice. Po želji presijecite na pola ili sitnije. Tijesto pažljivo razvaljajte na papiru za pečenje, malo pobrašnite po potrebi. Zagrijte pećnicu na 200°C. Od sredine slažite voće ili samo istresite i poravnajte. Ako ne volite da ima soka od voća, ili ako je smrznuto voće gdje će ga biti više, tijesto prvo pospite krušnim mrvicama.
/ Voće možete i prokuhati s malo škrobnog brašna i šećerom. Također, smrznuto voće možete pomiješati s nekoliko žlica brašna koje će poslije sve povezati. To su neki načini povezivanja soka od voća s voćem. /
Pospite šećerom pa krajeve tijesta preklopite preko voća kao na slici. Pecite oko 45 min. Tijesto mora dobro porumenjeti. Gotovu galletu pospite šećerom u prahu po želji pa vruću služite sa sladoledom. Hladna prija i sama!