To je čudo od crvenog luka. Nešto što sam dugo planirala praviti, čak i prije nego što sam probala u Americi. Pravila sam i u ”Tri, dva, jedan – kuhaj!” i ugodno iznenadila žiri. Vrijedi truda, iako treba malo spretnosti i jako oštar nož! Začinite ih po želji. U brašno i jaja stavite ljute začine, ako volite ljuto, ili neki koji vam je omiljeni.
Sastojci
1 velika glavica crvenog luka
brašno
jaja
sol
papar
začin za američki roštilj ili sl.
ulje
oštar nož
za dip:
3 žlice grčkog jogurta
2 žlice majoneze
malo češnjaka u prahu
1 žličica senfa
1 žlica kečapa
sol
papar
peršinov list ili majčina dušica, po želji
Priprema:
Očistite luk. Stavite na dasku pa od sredine zasijecite prema dolje, ali da ne rasiječete do kraja. Sada kao tortu sijecite tako u krug, samo usko, tanke šnitice. Rasječene dijelove pridržavajte rukom zajedno, bit će vam lakše. Kada ste sve zarezali, lagano ih prstima raširite, razdvojite slojeve da izgleda kao cvijet. Na dasci ili, još bolje, na alu-foliji, pospite brašnom i začinima po želji. Nježno okrenite, pospite i s druge strane, pa lagano odignite i otresite višak.
Sad stavite u neku zdjelicu i prelijte s 2-3 umućena jajeta, podignite, pa polako ili ponovite ili okrenite, tako da jaja prekriju brašno. Ponovite postupak s brašnom. Širokom lopaticom spustite u vruće duboko ulje, neka se prži oko 10 minuta.
Ako ih treba okrenuti, učinite to nježno. Pržite dok dobro ne porumeni, vatra mora biti dobra i jaka, ali ne da gori ulje. Ako gori, izgorjet će, ako je slaba, upit će previše masnoće. Kada je pečen, izvadite ga naopako, na “cvijet”, na ubruse, da upiju višak masnoće. U sredini, na tanjuru za serviranje, stavite dip za luk. Naravno može i u zdjelicu sa strane.
Za dip, sve sastojke dobro pomiješajte. Začinite još po ukusu.