Malo drugačije knedle od onih s krumpirima na koje smo naviknuli. Njih ću praviti kad bude šljiva, a krumpir postane zreo i bolje se kuha. Dok je ovako mlad, nije idealan za kuhanje pa ga ni ne pravim na taj način. Umak od višanja je opet priča za sebe. Idealan uz sve, sve biskvitne kolače, panna cotu, sladoled i sl.
Sastojci
za knedle:
375 g kremastog sira za kolače, 20%mm
30 g maslaca sobne temperature
2 žumanjka
3 žlice mlijeka
6 žlica glatkog brašna i brašno za radnu povšinu
malo soli
za umak od višanja (marelica):
200 g višanja
1 žlica vanilin šećera, cca. 2 vrećice
cimet na vrh noža
50 ml porta ( crveno, jako slatko vino, može i prošek), u marelice nisam dodavala alkohol, također i u višnje ne stavljajte ako će jesti djeca
sok pola naranče
1 žlica škrobnog brašna
za mrvice:
20 g maslaca
50 g krušnih mrvica
3 žlice šećera
1/2 žličice cimeta
Cimet pojačava aromu višnje, ali ako ga ne volite, ne morate dodavati.
Priprema
Za tijesto promiješajte sir, žumanjke, maslac, mlijeko i malo soli. Kuhačom je sasvim dovoljno. Dodajte brašno pa brzo spojite kuhačom, rukama samo toliko da se poveže. Tijesta s krumpirima i za knedle poput ovoga ne smiju se dugo mijesiti jer su onda gumena i žilava. Također se ne smije dodati previše brašna, opet je tvrdo i neukusno.
Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1h da se ohladi i odmori. Kuhajte lagano slanu vodu u većem loncu. Tijesto na lagano pobrašnjenoj površini valjajte u valjak. Podijelite na 12 dijelova i napravite sve kuglice odjednom te odmah kuhajte u ključaloj vodi. Smanjite vatru da lagano kuha, pa polako kuhajte 15-20 min.
Za umak operite i očistite višnje i izvadite koštice. Stavite kuhati s portom, šećerom i cimetom. Nakon cca. 1 minute, dodajte sok od naranče u kojem ste umiješali škrobno brašno. Kuhajte još cca. 2 minute, da se tekućina lijepo poveže. Za mrvice zagrijte maslac, dodajte mrvice i šećer pa neka malo porumene. Pospite cimetom i neka samo zamiriše. Knedle kratko izvadite iz ključale vode i ostavite da se ocijede na ubruse ili rešetku, pa uvaljajte u mrvice. Servirajte na toplom ili hladnom umaku po želji i sukladno godišnjem dobu.