Prekrasan sočan i ukusan kruh. Kako vidite, ne ide brašno, ne klasično. Mekinje možete napraviti sami od zobenih pahuljica u blenderu. Imate kupiti gotove, više vrsta. Jako je ukusan, dosta je namazati malo maslaca i uživati! Naravno, odlično se sljubljuje uz svako jelo! Neka vas ne brine što djeluje ”vlažan”, takav treba biti. Svakako preporučujem da probate!
Sastojci
50 g sezama
50 g indijskog oraščića
(može i oraha, sjemenke bundeve i suncokreta)
250 g mrkve
6 jaja
500 g svježeg posnog sira
50 g mljevenih sjemenki lana
sol
200 g mekinja
50 g zobenih pahuljica
1 prašak za pecivo.
Priprema
Na tavici pržite sjemenke, oraščiće i sezam (ili druge). Ostavite da se ohlade. Mrkvu očistite i na ribežu naribajte, po mogućnosti na onom za jabuke da nije sasvim sitno. Pomiješajte mekinje i zobene pahuljice, prašak za pecivo i sve sjemenke, ali ipak mali dio ostavite za posip gore. Zatim dodajte sir, jaja i ravnu žlicu soli. Sve dobro izmiješajte, stavite u duguljasti kalup, ili dobro namazan ili obložen papirom za pečenje. Ostavite da nadođe 30 min. Pecite u već zagrijanoj pećnici na 200 °C 60 minuta. Zatim pokrijte papirom i ugasite pećnicu, ali ostavite još deset minuta da se peče. Izvadite pa nakon desetak minuta pažljivo izvadite iz kalupa. Neka se na rešetki hladi barem 2 sata.