Ovo je tradicionalno izraelsko jelo koje prave za doručak, ali je dovoljno bogato i sadržajno i za bilo koji obrok. Sada u sezoni povrća, ako ih imate, koristite svježe domaće namirnice. Jako lijepo izgleda ovako s više boja, no treba se malo potruditi pronaći na tržnici domaće paprike u bojama. U Brodu ih ima, pa se nadam da ćete ih pronaći i vi. Ljute papričice možete izostaviti ako ne volite ljuto ili će jesti i djeca. Jednostavno, ukusno i zdravo!
Sastojci
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
pola čili papričice
3 veće paprike, može u bojama, a najbolje su svježe pa kakve nađete
300 g blitve
400 g rajčica
3 žlice maslinova ulja
4 jaja
šaka sjeckanog lista peršina
sol, papar, začin po želji (za juhe ili istočnjačku kuhinju)
Priprema
Luk i češnjak očistite i nasjeckajte na kockice, a češnjak sitno. Čili također operite i sitno nasijecite. Blitvu isperite pa stabljike odsijecite i nasjeckajte na 0.5 cm širine, a posebno grubo narežite list. Rajčice zasijecite s vrha nožićem (samo koru) pa u posudi prelijte ključalom vodom. Ostavite 5 min i ključalu zamijenite hladnom vodom. Sada lako ogulite rajčicu. Možete je stisnuti prstima da iscure sjemenke s viškom tekućine. Nasjeckajte rajčicu na kockice. Na ulju pržite luk, a kada malo porumeni dodajte narezanu papriku na šire trake, do 2 cm. Nekoliko minuta pržite zajedno i miješajte. Dodajte češnjak, čili i stabljike blitve. Miješajte i pržite 3 minute. Sada dodajte rajčicu, začin i po potrebi malo vode, ali ne puno, do 1 dl. Kuhajte oko 10 min na laganoj vatri. Ubacite listove blitve i promiješajte. Neka uvenu, cca. 5 min.
Začinite još soli i paprom po potrebi. Stavite u vatrostalnu zdjelu i napravite 4 udubljenja za jaja. Jaja stavite po jedno u svako udubljenje pa zapecite u pećnici na 180°C oko 10 min. Žumanjak se ne bi trebao ispeći. Možete to i na tavi na vatri, samo vam treba dobar poklopac i morate paziti da ne zagori na dnu. Pospite listom peršina pa uživajte u zdravom obroku. Naravno, za one koji ne mogu bez mesa, svako meso, a posebno riba, mogu se jesti uz shakshuku.