Zašto ne biste probali nešto novo? Francuzi u Provansi i, vjerujem, i drugdje, obožavaju miris ljeta u svim godišnjim dobima. Kao i mi, uostalom, zar ne?! Ovo je jako jednostavno. Okusom možda podsjeća malo na pinđur. Probajte, posve je jednostavno za pripremiti.
Sastojci
za cca 6 staklenki od 500 ml:
6 režanja češnjaka
2 crvena luka
po dvije crvene i žute paprike
1,2 kg tikvica, zucchi
800 g patlidžana
1 kg rajčice
14 žlica maslinovog ulja ( oko 1,5 dl)
4 žlice šećera
10 žlica bijelog vinskog octa (može i alkoholni)
6 žlica koncentrata rajčice
1 žlica mješavine provanse ili talijanske, koju više volite
Priprema
Sve povrće operite i ogulite luk i češnjak. Luk grubo nasijecite na veće kocke ili šnite. Sve povrće sijecite na kocke cca 3 cm. Rajčicu možete, a ne morate guliti ako vam ne smeta kožica. Ugrijte pećnicu na 150°C. Na 4 žlice ulja pržite luk u većoj posudi. Dodajte rajčicu pa na srednjoj vatri pustite da prokuha. U drugoj tavi paprike i grubo sjeckani češnjak pržite na dvije žlice ulja. Oko 3 min. Izvadite pa pržite patlidžan također oko 3 min. Izvadite na paprike pa ponovite s tikvicama te po potrebi dodajte 2 žlice ulja. Sve dodajte u smjesu s rajčicama, pa dodajte šećer, koncentrat, 200 ml vode, ocat i začine. Kuhajte oko 15 min pa posolite i paprite po želji. Ljuta papričica također se može kuhati ovih zadnjih 15 min ako volite ljuto. Staklenke sterilizirati (pogledajte savjete). Vruće staklenke napuniti vrućom masom. Zatim za konzerviranje u posudu napunite 1 cm vruće vode. Uronite staklenke pa stavite u pećnicu da kuhaju 60 min. Isključite pećnicu pa neka se staklenke unutra ohlade. Ostale varijante pogledajte također u savjetima. Ako ih spremite na hladno i mračno mjesto, rok trajanja je 1 godina sigurno.