Domaći ajvar je kralj zimnice, razlog zbog kojeg volimo jesen. Povrće tako spremljeno da ga vole i zakleti mesoljupci. Sam, kao dodatak ili prilog, ma, nešto fantastično…Vidjela sam i čula više načina pripreme ajvara, moj recept je, u stvari, mamin recept, meni najbolji ajvar. Bez kompliciranja, bez konzervansa, jednostavno i preukusno!
Sastojci:
5 kg crvene rog paprike, tzv. ajvarke
1 kg patlidžana
0,5 l ulja
feferona po želji
malo soli.
Priprema
Paprike operite i osušite. Pecite u pećnici ili na roštilju, da su pečene, nema veze ako ljuska pocrni, samo meso ne smije pocrniti. Stavite ih vruće u najlon vrećicu i ostavite da se malo ohlade, tada bi se trebale lakše guliti. Ogulite ih i očistite od sjemenki tako da ih isperete! Patlidžane ogulite i prepolovite po dužini pa pecite u pećnici dok ne postanu posve mekani. Stavite također u najlon. Oguljene paprike stavite u cjediljku, nemaju one puno vode, ali što je više izađe, prije će se upržiti. Možete ostaviti preko noći. Patlidžan također. Samljeti paprike i patlidžan na klasičnu mašinu za mljevenje, ni prekrupno, ni presitno, srednja šajba, pa pržite zajedno na vrelom ulju, dok tekućina ne ispari i dobijete homogenu smjesu. To vam doista ovisi o povrću. Uglavnom, vidjet ćete kad se prestane para dizati i kad je otprilike gustoće ajvara, skoro je ista gustoća vrućeg i hladnog. Kada vidite dno posude pri prolasku kuhačom, gotov je sigurno. Pržite u široj posudi. Ako je dobro ocijeđen ukuha se za 15-20 min. Može i u pećnici uz par miješanja. Posolite ali ne previše, ajvar ne smije biti slan, ne da se osjeti, probajte ga pa radije češće, po malo solite, da nije ni bljutav, ni slan. Ako volite ljuto, feferone isto prepecite i meljite s povrćem, ili dodajte mljeveni čili, po ukusu. Ajvar punite u čiste i zagrijane teglice, poravnajte ajvar, pa ga stavite u pećnicu u otvorenim, ne poklopljenim teglicama, na 125°C desetak min. Ugasite pećnicu i ostavite tegle u pećnici , da se hlade preko noći. Sutra ih zatvorite i spremite u podrum ili ostavu. Prelijte s malo ulja da pokrije ajvar. Ovako spremljen, može dugo stajati, bez konzervansa i kvarenja. Dobar tek!