Ima li što bolje od toga kada zimi imate domaću šalšu pa za ručak napravite nešto što vam na trenutak vrati ljeto! Ovo je baš tako nešto!
Sastojci
4 kg zrele rajčice
1 kg crvenog luka
10 režnjeva bijelog luka
1 dl maslinovog ulja
1 dl bijelog suhog vina
1 žlica usitnjenog suhog timijana
1 vezica peršinovog lista
3-4 lista lovora
1 žlica šećera
1 žlica soli
Priprema
Rajčice operite, ogulite te nasjeckajte na manje komade. Luk očistite i nasjeckajte na šnitice. Češnjak isto ili protisnite kroz prešu. Na maslinovom ulju pržite luk. Kada počne rumeniti dodajte češnjak i kratko pržite da zamiriše. Onda dodajte rajčicu i dobro promiješajte. Dodajte timijan, sol, šećer, vino i lovor i kuhajte 2-3 h na laganoj vatri. Gore se skoro počne odvajati sva masnoća i tada je umak gotov. Izvadite listove lovora. Sada možete sve propasirati ili usitniti štapnim mikserom da vam umak bude bez komadića, ili ga ostavite tako, šporka šalša. Na kraju dodam peršinov list (možete i prije ako ćete i njega usitniti). Ohladite te stavljajte u porcije za duboko zamrzavanje. Naravno, možete je spremiti kao zimnicu u staklenke. Pasterizirajte u perilici ili okrenite na poklopac 5 min. Ugrijanu šalšu koristiti kao umak za tjesteninu samu, s tunjevinom iz konzerve uz dodatak maslina ili kapra, u mljeveno meso za bolonjez (brže je ovako), za druga mesa i sl. Također pasirana je kao ketchup, pa možete koristiti i za pizzu i sl.