Način je malo drugačiji, a i salata poslije. Jedino ova salata kada se otvori tegla postaje sve kiselija, ali mislim da to neće biti problem, jer toliko neće potrajati. Probajte i iznenadite ukućane i prijatelje.
Sastojci
za 2 tegle zapremine 1,5-2 l:
2-3 kg kupusa (ovisi da li je mekši ili onaj žilaviji)
2 zelene jabuke
2 crvena luka
40 g morske soli
1 žličica kima (cijeli, ako ga baš ne volite, izostavite)
8 borovica (crne bobice koje se koriste i za salamure)
4 klinčića
2 žličice đumbira u prahu
mala vezica sjeckanog korijandera ili peršina (list)
2 lovorova lista
Priprema
Kupus očistite i naribajte kao za salatu, samo ne pretanko. Jabuke ogulite pa nasijecite na kriške. Luk očistite i nasijecite na kolutove. Sve pomiješajte s kupusom. Sve začine dodajte osim listića, pa dobro miješajte dok sol ne izvuče tekućinu koja će se pojaviti na dnu posude. Dodajte zatim i korijander i lovor. Staklenke sterilizirati (savjeti). Punite staklenke tako da stalno pritišćete kupus, da je jako zbijen. Ostavite cca 4 cm gore prazno. Kupus zatvorite jednim čistim listom koji ste skinuli na početku. Kupus pritisnite nečim čistim, može to biti neka plitka staklenka puna vode (sterilizirana ) ili plastična posuda s vodom (nju samo u mikrovalnoj zagrijte pa malo ohladite i napunite vodom. Poklopac stavite tako da je samo lagano na staklenki. Ovako složen kupus ostavite 5 dana na 20°C, odnosno na toplom. Svaki dan podignite poklopac dok se fermentira da se fermentacija pokrene. Zatim u hladnjaku ili na jednako hladnom (ako pravite zimi) još pustite da se fermentira 2-3 tjedna. Prvi tjedan također svaki dan dizati poklopac i provjeravati da li je dobro pritisnut kupus. Ovako pripremljen kupus može stajati na hladnom dugo, a kada otvorite, važno je da je prekriven tekućinom. Vremenom postaje kiseliji (kad se otvori). Salata na dohvat ruke!