Marmeladu od naranče pravim sama, jer je obožavamo. Napraviti je možete da ukuhate 1 kg voća s pola do 1 kg šećera i ukuhavate, ali to traje dosta dugo. Volim ovu brzu i jednostavnu varijantu iako se koristi kupovni fix koji ima i konzervans i još koješta. No za razliku od kupovnih marmelada, znam da je samo to umjetno. Voće je pravo!
Sastojci
1 kg naranče (oguljene, do 2 kg morate kupiti)
0,5 kg šećera
1 džemfix
ili želirni šećer umjesto ovoga gore
Priprema
Važno je da skinete bijele opne jer su gorke, a možete ubaciti malo korice, opet bez gorkog bijelog dijela. Zato naranču filetirate. Koru naranče dobro operite, sa sodom bikarbonom cijele naranče u ključaloj vodi. Posušite pa guljačem za povrće ogulite tanki sloj kore s jedne ili dvije naranče. Nasijecite na tanke trakice. Kuhajte u dva dl vode s malo šećera. Neka kuha par minuta, procijedite, pa kuhajte opet sa žlicom šećera u dva dl vode. Neka kuha sad do 5 min. Izvadite i pola odvojite za marmeladu, pola pomiješajte sa šećerom i raširite na papir za pečenje. Treba dan-dva da se osuši, ili možete ubrzati proces u pećnici na niskoj temperaturi. U blenderu ili mlincu sameljite pa imate domaći aromatizirani šećer. Možete to napraviti i s limunom. Marmeladu napravite s filetiranom narančom i šećerom sa džemfixom, po uputstvu na njemu, brzo i jednostavno. Kuhano stavljajte u staklenke koje ste dobro oprali i posušili u pećnici na 100°c. Punite u vruće staklenke, nema opasnosti da pucaju. Zatvorite i na 5 min okrenite naopako, na poklopac, da se stvori vakuum, pa ih normalno okrenite i kad se ohlade spremite na tamno i hladno mjesto. Ovako možete praviti i s drugim agrumima, po želji. Najlakše je s mandarinama, njihova tanka, bijela opna nije gorka pa ne treba filetirati.