Turšija je salata koja sigurno prolazi kod svih. Samo je pitanje tko što izbjegava. Ja obožavam kiseli kupus iz turšije kao i cvjetaču, ali nije isto ako kiselim samu cvjetaču, nekako neka aroma nedostaje. Turšija se nekad po pravilu pravila od zadnjih plodova iz vrta, koji su ostali, kao zelene rajčice, ili kasno dozrelo povrće kao kupus, cvjetača, poneka paprika, mrkva i sl. Dopuni se još s lukom koji se neće pojesti (onaj najsitniji koji je izvađen) pa je to bilo to. Sada kad većinom kupujemo, biramo što volimo, no važno je zbog arome da opet ima svega. Jedno je sigurno, od turšije rijetko ostane nešto!
Sastojci
1 kg sitnih krastavaca za zimnicu
1 glavica kupusa (bolje manja, može dvije posve male)
1-2 cvjetače
oko 500 g zelenih rajčica
500 g mrkve (ako volite baš mrkvu, stavite 1 kg) možete dodati i celer u veličini mrkve ga sijecite
200 g sitnih paradajz paprika svih boja ili drugih manjih (ako nemate male par paprika koje ćete nasjeći na veće komade)
200 g sitnog luka za zimnicu ili ljutike
po želji komad hrena
200 g soli
5-6 listova lovora
po 1 žlica crvenog i crnog papra u zrnu (može šareni)
1 žlica sjemenki senfa – gorčice
2 l vinskog bijelog ili alkoholnog octa
400 g šećera
zrna pimenta po želji
500 ml ulja
Priprema
Krastavce dobro operemo četkicom. Prelijemo slanom vodom i ostavimo najmanje 12 h da miruju. Ostalo operemo i očistimo/ogulimo. Mrkve nasijecite na kolutiće, također i cvjetaču odvojite na cvjetove. Kupus prepolovite pa režite šnite debljine cca 1-1,5 cm. Papriku, zelenu rajčicu i luk samo dodajte. Krastavce operite i osušite. Sada sve sa lovorovim listom (možete dodati i grančicu lista celera ili peršina) stavite u veliki lonac. Zakuhajte u 1,5 l vode, ulja, papra, soli i šećera dok se sve ne istopi pa vrućim prelijemo povrće. Poklopite oko 20 min, pa iscijediti tekućinu u posudu u kojoj se kuhala i ponovo je zakuhajte. Poklopite i neka ostane tako preko noći. Sutra, sterilizirajte staklenke. Složite povrće u staklenke tako da je sve zastupljeno i da je što manje mjesta između povrća. Preostalu tekućinu prelijemo preko povrća, mora biti preko sveg povrća da se ne bi kvarilo. Pritisnite povrće prvo mrežicama za zimnicu. Zatvorite pa pasterizirajte ( pogledajte savjete. Čuvajte na hladnom i tamnom.