Ovo je nekako ostao pekmez koji je meni jedan od najdražih i najjednostavnijih. Mjera je za oko 3-4 tegle od 760 ml.
Sastojci
5 kg šljiva
malo šećera (na 5 kg je dosta 1 kg šećera. Možete peći i bez šećera, ako su šljive zrele i slatke. Pečenje traje nešto duže, ali onda imate doista samo voće. Što više šećera stavite, brže se peku. No nemojte previše staviti, neka ostane šljiva glavni proizvod!
po želji malo konzervansa
Priprema
Šljive operite i prepolovite, naravno izvadite koštice. Složite ih na dublji lim, ja slažem kožom prema gore. Također slažem dva reda, čisto zbog limova, a mislim da je i malo brže. Uglavnom složim dva lima po dva reda, pospem sa šakom, dvije šećera, opet ovisi jesu li šljive zrele i slatke, ili su kiselije, pa pečem u pećnici na dva reda s ventilacijom. Na oko 180°C, dok tekućina ne ispari. Kad počnu mirisati, onako pečeno, malo ih promiješam, vidim da li se sok počeo zgušnjavati, pa pazim. Puno ovisi o šljivama. Kad je sok dosta gust, kao gušći sirup, računajte da je vruć, kada se ohladi, bit će još gušći. (Kada je gotov, dodajte malo konzervansa po želji, iako se ovaj teže kvari. Miješajte dok se ne istopi). Punite u čiste, suhe i vruće staklenke. Staklenke vratite u ugašenu pećnicu i najbolje ostavite preko noći da se napravi korica i da se ohlade. Ujutro ih zatvorite i spremite na hladno i tamno mjesto.