Činjenica, često nam ostane tih kolača koji su najljepši topli i svježi. Onda drugi dan tek netko pojede malo, a ostatak se često povlači po kuhinji. I za to ima rješenje. Pokušat ću češće ubaciti neki recept od namirnica koje nam povremeno ostanu, bilo slatke ili slane. Ovo je nešto fino, poželjet ćete da vam idući puta ostane i više (također možete namjerno ispeći ili kupiti nešto više, pa će sigurno ostati!).
Sastojci
250 g mliječnog dizanog kolača, sa ili bez nadjeva, slatkog peciva ili slatkog kruha tipa pince
350 ml mlijeka
3 jaja
2 žlice grožđica ili brusnica
60 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
pola ananasa
1 bio limun (pogledajte u savjetima kako se pere)
4 žlice cvjetnog meda
0,5 dl jačeg alkohola po želji ako želite flambirati. Može i bez toga.
500 g sladoleda od oraha
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Kolač isjecite na otprilike 2 cm velike kockice. Raširite na papirom obložen lim i pecite oko 15 min da dobro porumene. Kuhajte mlijeko na vatri da prokuha. U zdjeli mutite mikserom jaja pa ključalo mlijeko ulijte u jaja polako dok miješate žicom. Umiješajte kockice pečenog kolača i grožđice pa ostavite 15 min da upije smjesu. U dublji kalup za pečenje 15×20 cm koji ste namazali maslacem ravnomjerno stavite natopljeni kolač. Preko njega podijelite oko 30 g maslaca u malim komadićima. Pospite šećerom u prahu pa pecite 25-30 min da porumeni. Za to vrijeme očistite ananas, po dužini nasijecite na šnite debljine cca 2 cm. Iscijedite limun. Limun, med i preostali maslac (20 g) zagrijte u velikoj tavi pa u tom umaku dinstajte ananas dok tekućina ne ispari. Naravno, ananas okrenite nekoliko puta. Kad dobije smećkastu boju, karamelizirao se i možete ga izvaditi na stranu, kako ne bi izgorio šećer iz meda jer će postati gorak. Ananas servirajte na tanjure, izvadite nabujka po želji i gore stavite kuglicu sladoleda. Neodoljivo!