Prekrasni kolači koje možete raditi u raznim kalupima ili kao jedan biskvit. No kad servirate pojedinačno iz kalupića, svima su još zanimljiviji. Jako se brzo pripremaju, potrebno je možda 20 min, a imate prekrasne kolače koje se nećete libiti servirati bilo kome. Voće ne mora obavezno biti svježe, efektno je i smrznuto koje stavite kod serviranja pa izgleda kao da se smrzlo vani, možete i voće iz kompota ili džemove s velikim komadima voća. Varijacija je bezbroj. Primjerice, možete staviti granolu u jogurt. Dekorativna je i hrskava. Slobodno pustite mašti na volju!
Sastojci
za cca 8 komada:
125 g maslaca
30 g brašna + za posuti kalupe ako nisu silikonski
100 g šećera u prahu
100 g mljevenog badema
3 bjelanjka
50 g kristal šećera
200 g jogurta
2 paketića burbon vanil šećera
250 g svježeg voća
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C. Otopite maslac i neka se malo ohladi. Kalupiće za muffine zapremine cca 100 ml tanko premažite rastopljenim maslacem i pospite brašnom (možete koristiti maslac u spreju ili silikonske kalupe pa vam to ne treba). Složite na lim za pečenje. Maslac vratite na vatru pa ga na visokoj temperaturi pržite do boje tamnijeg karamela. Procijedite kroz gustu cjediljku pa ostavite oko 5 min da se malo ohladi. Za to vrijeme 80 g šećera u prahu pomiješajte s bademima i brašnom. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg, dodajte kristal šećer pa umutite oko 2 min u šaum. Mješavinu s bademima dodajte, kao i topli maslac te ih umiješajte žicom pa napunite kalupiće i pecite oko 18 min na srednjoj jačini. Pečene izvadite iz pećnice, ostavite desetak minuta sa se hlade, pa izvadite iz kalupa još 15 min. Za to vrijeme pomiješajte jogurt i burbon vanil-šećer. Voće očistite i nasijecite po želji pa sve servirajte i poslužite, bolje reći uživajte!