Ukusne lazanje mogu biti i bez mesa. Ove su idealan obrok dan nakon roštiljanja. Ispečete nešto više povrća pa spremite u hladnjak. Onda imate već pola posla obavljeno, a da niste ni primijetili! Ukusan je obrok, a za one koji ne mogu bez mesa, opet često ostane neki komadić od roštilja. Svi sretni i zadovoljni. Također je idealno za vegetarijance.
Sastojci
500 g ricotta sira
150 listova za lazanje (kratko ih kuhajte u slanoj vodi. Oko 4-5 min)
500 g povrća s roštilja (patlidžan, tikvica, paprika, cherry rajčice, luk)
250 g mozzarele
2 žlice pinjola ili oraha
2 režnja češnjaka
125 g parmezana
1 žlica maslinovog ulja
manja vezica lista bosiljka
600 g umaka za pizze, kuhane šalše ili domaće ukuhane rajčice
sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Ostavite par listića bosiljka za ukras, a ostalo nasjeckajte. Parmezan naribajte, ostavite 2 žlice sa strane, a ostatak pomiješajte s ricottom, češnjakom i sjeckanim bosiljkom. Posolite i popaprite. Dublju posudu veličine 20×30 cm premažite uljem. Stavite par žlica umaka od rajčice pa listove lazanja. Naizmjenično stavljajte kremu od ricotte, povrće i umak, pa ponavljajte jednom ili dva puta, koliko stane. Na gornji sloj tijesta ide umak, krema, povrće, kidana mozzarella, parmezan koji ste stavili sa strane i pinjole (orah). Na srednjoj jačini pecite oko 25 min. dok ne porumeni. Gotove ukrasite listićima bosiljka i servirajte.