Jedna od najpoznatijih talijanskih juha, također i razlog što u Dalmaciji često stave rajčicu u juhu i kuhaju sa tjesteninom tipa špageti, tanjim ili debljim. U pravilu se tjestenina uvijek kuha odvojeno, da ne nabubri previše i dodaje prije posluživanja. Brzo se pripremi pa je i to jedan od njenih brojnih aduta!
Sastojci
1 tikvica zuchinni (zelena)
komad celera ili peršin
1 paprika
2 rajčice šljivarke (pellati)
20 g slanine
komadići puretine (kod rezanja medaljona je ostalo lijepih trakica mesa koje se mogu ovako iskoristiti, naravno može i bez toga, a može i piletina)
začin za juhe
1 srednja glavica luka
1 režanj češnjaka
20 g maslaca
sol, papar
5 listića bosiljka
200 g tjestenine
parmezan po želji
Priprema
Sve povrće operite i narežite na sitne kockice. Rajčicu ogulite, a tikvicu nasijecite na malo krupnije kockice oko 1 cm. Na zagrijanom maslacu pržite sitne kockice slanine. Kratko, pa dodajte prvo luk, pržite dok ne porumeni, dodajte češnjak protisnut kroz presu i kratko pržite. Dodajte meso i neka se zatvori sa svih strana. Ubacite korjenasto povrće, malo zajedno pržite pa dodajte rajčice. Miješajte. Dodajte začin za juhu ili samo posolite. Prelijte s vodom da sve pokrije i neka bude otprilike 1-2 cm iznad. To je izrazito bogata juha, gustog sadržaja. Neka kuha da povrće malo omekša, pa dodajte tikvice da kuha sve zajedno još desetak minuta. Pazite da se ne raskuha. Posolite i popaprite dodatno po potrebi. Bosiljak nasjeckajte ili kidajte na komadiće te ubacite. Kada servirate, u zdjelicu stavite toplu tjesteninu, zatim juhu pa sir po želji.
TIP:
Ako volite da je gušća ili ste ljubitelj juhe od rajčica možete staviti kuhane rajčice još i smanjiti količinu vode. Također i koncentriranu rajčicu, jednako je zdrava i ukusna.
II
Rajčica se najlakše guli tako da na vrhu zasiječete u križić. Potopite pet minuta u ključalu vodu pa prebacite u jako hladnu. Za čas ćete biti gotovi.