Quiche je tradicionalno francusko jelo koje se udomaćilo u svim kuhinjama. Iako kažu da to jelo zapravo potječe iz Njemačke, kod njih poznati zwiebelkuchen, Francuzi su to jelo prisvojili i napravili najpoznatiju verziju Quiche Lorraine. Postoji jako puno varijacija s nadjevima, mi obožavamo onu s porilukom, a kad bude baš sezona poriluka, pravit ću i nju. Ova s tikvicama je lijepa, lagana, prozračna i ukusna. Iako možda djeluje sporo za pripremiti, nije. Za 45 min imate zbilja što pokazati i pojesti!
Sastojci
2 žlice maslaca
200 g brašna, najbolje miješano meko i oštro
2 žličice praška za pecivo
425 g sirnog namaza
11 žlica ulja
3-5 žlica mlijeka
500 g zelenih zucchini tikvica
70 g tanko, tanko rezane slanine ili pancete
3 jaja
grančicu timjana (majčina dušica)
30 g lješnjaka
sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Kalup ili vatrostalnu zdjelu veličine cca 25×20 cm premažite žlicom maslaca. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte 125 g sirnog namaza, 5 žlica ulja, 3 žlice mlijeka i malo soli. Sve umiješajte žicama za tvrda tijesta, mikserom, pa ako vidite da treba dodajte još malo mlijeka. Možete i jogurt umjesto mlijeka, neće biti problem. Razvaljajte na radnoj površini u kvadrat cca 31×26 pa stavite u pripremljen kalup. Poravnajte rubove i odsjecite višak ako prelazi rub. Stavite papir na tijesto, pa za tzv. ‘slijepo pečenje’ stavite nešto da pritisne tijesto. Ja za to koristim grah, onaj najjeftiniji kad je na akciji. Imam 1 kg i koristim ga više puta, pa i po godinu dana. On ostaje čist i samo ga pokupim u vrećicu. Znači istresete grah ili nešto suho što se neće deformirati ili pucati. Pecite na donjoj rešetki 12 min. Za to vrijeme operite tikvice i odrežite krajeve. Režite 200 g tikvica po dužini na 1 mm takne šnite. Najlakše je onim guljačem za povrće ili lopaticom za sir. Preostale tikvice sijecite na kockice oko 1 cm. 1-2 žlice ulja zagrijte na tavi, pa kockice pržite na jakoj vatri 3-5 min. Slaninu po želji režite na trake ili prepolovite, pa pržite na 2 žlice ulja dok ne postanu hrskave. Izvadite na ubrus da upiju masnoću. Preostali sirni namaz (300 g) pomiješajte s jajima, soli i paprom. Izvadite tijesto iz pećnice, odstranite papir s grahom. Kockice tikvice i pola slanine podijelite po tijestu. Izlijte masu sa sirnim namazom i jajima preko i poravnajte. Preko složite tanke šnite tikvica da se preklapaju. Premažite s dvije žlice ulja, posolite, popaprite, pospite timijanom i pecite 25-30 min. Za to vrijeme popržiti lješnjake na malo ulja na tavici ili možete na suho, ako već imate prepržene, onda možete koristiti njih. Servirajte quiche posut lješnjacima i ostatkom pržene slanine. Dobar tek!