/Može se pripremiti za one koji su osjetljivi na laktozu/
Jednostavna priprema je prvi adut ovoga kolača. Brzo se pripremi pa kratko peče i servira odmah, vruće u šalicama u kojima se pekao. Čim vrućine popuste, večeri zahlade, nešto ovako nam grije ruke, utrobu i dušu. Dok ima šljiva, uživajte, ali ako vam se svidi možete praviti i s drugim voćem, pa i smrznutim. U zagradama ću napomenuti kako neke namirnice možete zamijeniti da recept bude bez laktoze.
Sastojci
za 8 porcija (nisu velike):
500 g šljiva
4 žlice šećera
2 bio limuna (ako niste sigurni ili imate kupovni, obični, onda limun stavite u ključalu vodu sa žlicom sode bikarbone i neka stoji 5-10 min. Dobro ga istrljajte i isperite. Ohladite pa dalje koristite kao bio)
300 g jogurta (od soje ako trebate zamjenu)
100 g brašna
100 g sirnog namaza (soja namaz)
100 g šećera
1 žličica praška za pecivo
2 jaja
180 g vrhnja za šlag ili za kuhanje (soja krema za kuhanje)
šećer u prahu
Priprema
Operite i očistite šljive, razdvojite ih ili razrežite na četvrtine, ovisno o veličini. Limun operite, naribajte koricu i ostavite sa strane. Iscijedite sok. Šljive pomiješajte s 4 žlice šećera i sokom limuna. Koricu limuna pomiješajte s jogurtom. Šljive poredajte u šalice malo šire forme. Brašno, malo soli, šećer, ribani đumbir ili prah, prašak za pecivo pomiješajte, pa umiješajte namaz, lagano umućena jaje i vrhnje. Raspodijelite po šljivama. Kratko prije serviranja pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 min da lijepo porumene. Ako imate u mikrovalnoj opciju pečenja, onda na najvišoj temperaturi bi trebalo biti pečeno za 6-7 min. Još vruće pospite šećerom u prahu i servirajte s jogurtom. Jogurt možete zasladiti po želji sadvije žlice šećera.