Obične namirnice u neobičnoj kombinaciji. Dokaz da se i i nešto svakodnevno može prirediti na bezbroj novih načina. Tahini pastu možete napraviti i sami. Malo pržite lanene sjemenke, pa ih u blenderu miksate u pastu. dodate malo ulja da se lakše poveže. To je sve.
Sastojci
za cca 6 porcija:
piletina:
12 manjih nadbataka ili 6 cijelih bataka pa ih popolovite ako volite imati i gornji i donji dio
2 režnja češnjaka
pola vezice peršinovog lista sitno sjeckanog
2 1/2 limuna
1 žlica tekućeg meda
1 žličica mljevenog kima
1 žličica čilija, tucani
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice suncokretovog ulja
sol, papar
mrkve:
5 većih mrkvi
2 žlice sezama
2 žlice ulja
trećina vezice korijandera ili peršinovog lista
sol, papar
Tahini umak:
2 žlice tahini paste
2 žlice sjeckanih listića mente
pola limuna
500 g jogurta- grčki tip
1 žlica tucanog chillija
sol, papar
Priprema
Roštilj zagrijte da vatra nije prejaka. Za umak iscijedite limun pa sve dobro pomiješajte, posolite i popaprite pa spremite u hladnjak. Za mrkve na suhoj tavici pržite sezam (ako ste radili sami tahini, onda odmah sve pržite i odvojite ove dvije žlice). Mrkve očistite i ogulite, pa sijecite po dužini na cca 8 komada, onako kao šnite krumpira na primjer. Kuhajte ih 4 min u ključaloj, slanoj vodi, zatim ih ocijedite i šokirajte hladnom vodom. Osušite i pomiješajte sa soli, paprom i uljem. Za batake ogulite češnjak i protisnite kroz presu ili naribajte. Iscijedite pola limuna, pa pomiješajte sa sjeckanim listom peršina, malo soli, paprom, češnjakom, medom, kimom, čilijem i maslinovim uljem. Preostali limun presjecite na pola. Meso posolite po želji i pospite s malo paprike ili začina za juhe. Roštilj premažite tanko masnoćom pa pecite batake prvo na strani s kožom. Pecite 15-20 min i za to vrijeme ih par puta okrenite. Na polovici tog vremena, dodajte i mrkve i polovice limuna na roštilj s time da ih jednom okrenete. Batake pred kraj premažite marinadom, pa ih još jednom okrenite i mažite. Možete okrenuti još jednom po potrebi. Mrkve skinite s roštilja u zdjelu, pospite sezamom, promiješajte i ukrasite listovima korijandera ili peršina. Izvadite i meso u zdjelu, dodajte polovice limuna i prelijte s još umaka s peršinom. Sevirajte s tahini umakom.