/za vegetarijance koji jedu ribu/
Jesen je pred vratima i ove namirnice nas polako uvode u nju. Jako brzo i jednostavno ćete napraviti ovo jelo, kojem srdele iz konzerve daju cjelokupnost i zaokružuju ukusan obrok. Neobična je kombinacija, ukusna i nije jako kalorična.
Sastojci
1 veća cvjetača, cca 800 g
1 poriluk
1 žlica maslaca
1 konzerva srdela, oko 150 g bez ulja
2 ravne žlice brašna
300 ml mlijeka
100 g tvrdog sira, npr. Trapist
40 lješnjaka
sol, papar
Priprema
U veću posudu stavite vodu i sol da prokuha. U međuvremenu operite i očistite cvjetaču, pa razdvojite velike ‘cvjetove’. Kuhajte ih 5 min pa izvadite i osušite. Pećnicu zagrijte na 200°C. Poriluk operite, očistite i nasijecite na kolutiće. U posudi zagrijte maslac, pa na njemu pržite srdele dok se ne počnu topiti. Pospite brašnom, kratko miješajte dok se brašno zaprži, pa prelijte mlijekom i miješajte žicom. Začinite solju, paprom i muškatom. Kuhajte dok se ne zgusne i postane kremast. Maknite s vatre. Naribajte sir pa dodajte u umak. Miješajte dok se ne istopi. Pomiješajte karfiol sa porilukom i umakom pa stavite u vatrostalnu zdjelu. Pecite oko 25 min. Deset minuta prije kraja pospite grubo sjeckanim lješnjacima. Servirajte toplo.