Tradicionalni keksi koje su radile i naše bake. Jednostavne pripreme i uvijek ukusni. Radila sam ih s masti, kako se u Slavoniji tradicionalno pripremaju. Tako napravljeni nešto brže se smekšaju od onih rađenih s maslacem ili margarinom. Dobro zatvoreni u kutiji mogu dugo stajati.
Sastojci
250 g masti (može i maslac)
250 g oraha
1/2 praška za pecivo
1 jaje
200 g šećera
brašna po potrebi oko 350- 400 g, da tijesto nije niti tvrdo niti mekano i da se ne lijepi za ruke
Priprema
U zdjelu stavite sve sastojke osim brašna, a brašno dodajete po potrebi, prvo oko 300 g, a zatim dodajete po malo da dobijete srednje tvrdo tijesto. Kalupe za šape namažite maslacem (pošpricajte ako imate sprej) i lagano pospite brašnom i stavljajte tijesto, tako da je malo udubljeno u sredini, kad naraste da bude ravno kad je pečeno. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C od 7 do 12 min, da počnu rumeniti. Morate se odlučiti, volite li manje ili veće kalupe, ili ih kupiti dovoljno da imate lim manjih i lim većih. Peku se različito vrijeme. Za drugu ‘turu’ pečenja bitno je samo da su kalupi hladni, no više ih ne morate mazati. Ohlađene stavljajte u kutiju. Možete pošećeriti odmah, posuti malo ili uvaljati u šećer kako se nekad radilo. Ja ih obično šećerim prije služenja. Od ove mjere imate oko 100 manjih ili 50-60 većih šapa.