S malo truda možete sami napraviti ukras za dane Adventa. To može biti i izvrsna zabava s djecom ako će pokušati s vama zajedno ukrasiti. Ukusno je i za jelo, no tko ima srca pokvariti jedan lijepi vijenac!? Kada postane prašnjav nakon par tjedana više nije za konzumaciju, ali ne zaboravite da zimi ptice i druge životinje teže dolaze do hrane, pa odnesite negdje gdje se smije i može ostaviti da se oni nahrane.
Sastojci
tijesto:
750 g raženog brašna
1 1/2 žličica sode bikarbone
150 g šećera (može smeđi)
75 g maslaca sobne temperature
1 bio naranča
1 bio limun
300 g meda
3 jaja
2 žlice ruma (ne mora)
3 žlice začina za medenjake
prstohvat soli
1 vanil šećer
ostalo:
cca 5 žlica mlijeka
500 g šećera u prahu
1 bjelanjak
ukrasi poput perlica po želji
Priprema
U zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i šećer. Napravite udubljenje pa naribajte koricu pola limuna i naranče koje ste prethodno dobro oprali. Dodajte ostale sastojke za tijesto pa umijesite jedno glatko i ne pretvrdo tijesto. Ako vam se čini da će biti pretvrdo, dodajte na vrijeme malo vode. Tijesto stavite u zatvorenu plastičnu posudu na hladno preko noći, ali ne u hladnjak. Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto premijesite rukama i na malo brašna razvaljajte na 1 cm debljine. Isijecite krug promjera 24 cm, a onda unutar njega u sredini još jedan od 14 cm. Taj prsten koji ste dobili premažite mlijekom pa pecite na papirom obloženom limu oko 20 min. Pazite da ne potamni. Od ostatka tijesta koji ste premijesili, napravite opet tijesto debljine 1 cm. Izrežite ih koliko uspijete. Ponovite dok ne potrošite tijesto. Premažite mlijekom i pecite također oko 15 min. Pustite da se hladi barem 60 min. Za premaz umutite bjelanjak s malo soli, pa dodajte 1 žlicu soka limuna i šećer u prahu. Napravite gustu kremu.Stavite u vrećicu kojoj ćete napraviti u kutu malu rupicu. Ukrasite zvijezde po želji pa pustite da se osuše. Lijepite ih na vijenac isto s masom od šećera i bjelanjka. Kada se osuši, vaš vijenac je spreman da bude ukras ili poslastica.