Za Badnjak je uvijek riba na stolu. Ručak ili prava Badnja večera, kako kod koga. Također običaji su drugačiji diljem Hrvatske, a uz ribu odlično idu grah salata ili krumpir salata, koje su najčešći izbor. Ovaj zapečeni grah je i samostalni obrok i zbilja izvrsno jelo. Mogu ga jesti i vegani, dapače, primijetila sam da se oduševe njime!
Sastojci
500 g bijelog graha tetovca
4-5 većih glavica crvenog luka
1-2 režnja češnjaka
1 dl ulja
1 žlica mljevene paprike, slatke ili ljute, dodati po želji
2 žlice vegete ili sl. začina
papar
sjeckani peršinov list
Za verziju s mesom:
nekoliko komada suhih rebara i sl.
Priprema
Grah nakiselite preko noći u hladnoj vodi. Tu vodu ocijedite i u svježoj, posoljenoj, kuhajte grah dok ne postane mekan. Najbolje probajte. Kada ga cijedite, prvi dio vode bacite, ali onaj s dna, gušći ostavite (min. pola litre) za kasnije. Puno je škroba, pa će povezati grah i luk.
U većoj tavi ugrijte ulje i pržite kolutiće ili trakice luka da omekšaju. Ja obično na luk, čim zamiriše, stavim žlicu vegete, promiješam i dodam 1 dl vode, pa pustim da, uz miješanje, voda ispari, a luk postane jako mekan i dobije lijepu boju. Tada protisnite češnjak kroz prešu, uz miješanje pustite kratko da se prži s lukom, pa pospite paprikom i ostatkom vegete. Dolijte onu vodu iz graha, neka kuha 5 min. Dodajte grah, dobro promiješajte i popaprite po želji. Zagrijte pećnicu na 200°C. Grah istresite u vatrostalnu posudu, poravnajte i pospite peršinom (možete ga dodati i prije i umiješati, po želji). Pecite dok ne porumeni, oko 30 min.
Ako volite suho meso, onda ga kuhajte kada i grah, isijecite i dodajte prije pečenja, pa zapecite skupa. Neki podliju grah i s tom vodom, ali tada morate računati da je ona slanija i reducirati sol u receptu. Kako se inače preporučuje manje soliti, slobodno uvijek posolite manje, pa pred kraj probajte i dodajte još malo po potrebi. Ovdje prije pečenja, bez problema.