Zanimljiva punjena peciva koja su ukusna u svakoj prilici. Možete ih raditi u bilo kojem obliku, u kalupu za torte, dugačkom limu, ili ovako za doček Nove godine prirediti i imati iznenađenje za ekipu. Kako je zasitno i ukusno, u slučaju da se često nazdravlja, upit će alkohol i neće biti problema.
Sastojci
1 kocka kvasca
malo šećera za kvasac
1 kg brašna za dizana tijesta ili glatko
1 jaje
1 žumanjak
1 dl ulja
mlijeka po potrebi (oko pola litre, možda malo više)
puna žlica soli
jaje za premazivanje (možete koristiti i kupovno tijesto za pizzu iako je ovo ljepše)
Priprema
Brašno stavite u dublju posudu, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubljenje. Izmrvite kvasac, pospite s jednom žlicom šećera i prelijte s deci ili dva toplog mlijeka. Ostavite da naraste. Kada je narastao kvas, dodajte jaje i žumanjak koje vilicom ulupajte u manjoj zdjelici, pomiješajte s uljem pa dodajte. Mijesite sa žicama za tijesto stalno dodajući toplo mlijeko. Neka bude malo mekše, ali se mora napraviti lijepa kugla. Nju još mijesite na radnoj površini, pa kada je glatka i svilenkasta, vratite u pobrašnjenu posudu i pokrijte najlonom. Ostavite da se udvostruči volumen. Opet premijesite pa napravite dugački valjak od tijesta. Podijelite na jednake dijelove i od svakog napravite kuglu. Svaku kuglu premažite uljem i složite ih na papirom obložen lim. Ja ih nekad volim premazati maslacem ili maslinovim uljem, pa pravite oblik jelke. Premažite umućenim jajetom pa uvaljajte u mak, sezam, začine, sol, kim, crni kim, sjemenke, papriku ili sl. Pecite oko 40 min na 180°C u već zagrijanoj pećnici. Izvadite i pažljivo prebacite na pladanj za posluživanje. Ukrasite grančicama ružmarina ili bora.
Ove sam punila kratko dimljenom domaćom kobasicom za pečenje.
Drugi prijedlozi za punjenje:
Naravno da svako tijesto možete puniti pa evo par prijedloga:
Sa sirom:
500 g svježeg sira
žličica soli
2 jaja
S mozzarellom:
400 g mozzarelle naribati
malo soli i papar
malo origana ili timijana
Sa slaninom :
100 g crvenog luka
300 g slanine
Propržite sitno nasjeckani luk pa pomiješajte sa sitno sjeckanim mesom i popaprite.
Pizza: u malo ketchupa ili paradajz umaka umiješajte ribani sir i kuhanu šunku i malo origana, pa punite tijesto.
S gljivama: 1 kg gljiva pržite na maslacu na suho, da sva tekućina ispari. Malo ohladite. Posolite, popaprite i pospite nasjeckanim peršinovim listom. Možete po želji dodati ribanog sira, ali nekog blagog.
Sa špinatom: 400 g špinata pržite na malo masnoće, po želji s malo luka, začinite začinom za juhe. Dodajte 500 g svježeg sira, 2 jaja i malo papra i promiješajte.
Sve punite kao buhtle, dobro spojite rubove pa kao isto kao i prazne, pecite.