Uvijek ukusno jelo koje obično pripremamo za nešto svečaniju trpezu. Izgleda lijepo i jako je ukusno, a pokazuje i trud uložen u pripremu koja nije teška. Traži naravno nešto vremena, ali zadovoljna lica onih koji je probaju brišu svaku sumnju oko toga vrijedi li tog truda. Ovako možete puniti i patku i puru.
Sastojci
1 patka
100 g teletine
120 g teleće jetrice (ili od patke)
60 g suhe slanine
1 glavica luka
1 zemička natopljena u mlijeku
200 g heljde
100 g gljiva (bukovače, šitake ili šampinjoni)
1 jaje
1 žlica krušnih mrvica
sol
papar
usitnjeni peršinov list
Priprema
Patku operite, posušite i posolite iznutra i izvana. Luk sitno nasjeckajte, pa pržite na malo ulja te čim postane staklast, ugasite vatru. Teletinu i jetricu sitno isjeckajte (može ostati malo i krupnijih komadića), pa pomiješajte sa sitno sjeckanom slaninom, očišćenim i nasjeckanim gljivama, do pola kuhanom heljdom i malo ohlađenom, iscijeđenom i rukama izdrobljenom zemičkom, jajetom, mrvicama, začinima i lukom. Sve dobro izmiješajte i punite patku. Možete je ušiti koncem ili čačkalicama. Stavite je peći u lagano namašćenu dublju vatrostalnu posudu i tijekom pečenja stalno je zalijevajte njenim sokom. Patku stavite kratko na 250 °C da se samo zapeče i zatvori, a onda smanjite temperaturu i pustite da se peče na 160°C. Možete je i okrenuti pažljivo da ne potamni samo s jedne strane. Po potrebi pokrijte papirom za pečenje da ne izgori. Pred kraj, nakon cca 2,5 h pojačajte vatru da se napravi hrskava kožica (ovisno o težini pure, velikima treba i puno duže, za njih povećajte količinu nadjeva. Ovo je za one oko 2-3 kg.) Po želji tada možete ju namazati sa žlicom senfa i meda izmiješano s malo papra i po potrebi malo tekućine od mesa. Ako ne volite slatkastu aromu, samo prelijte njenim sokom i zapecite.
Ako volite mlince kao dodatak, njih samo spustite u slanu ključalu vodu i čim omekšaju (pola minute), iscijedite ih i stavite u masnoću od patke (ako ima puno masnoće odlijte većinu, neka ostane umak i nešto masnoće koja mlincima ipak treba). Nakon toga kratko ih zapecite u pećnici. Meso patke isijecite, poslužite s punjenjem, koje se obično da lijepo izvaditi kad meso izrežete i pažljivo razrežete prsnu kost, pa nasijecite na šnite ili sl. i po želji dodajte mlince i salatu.