Nama omiljeno zimsko jelo i nezaobilazno tijekom Božićnih blagdana. Radim je onako kako radi i moja mama, to je tradicija koja se ne mijenja. Kada imate nešto provjereno i dobro, čak i kad volite eksperimentirati, ne treba. Neke stvari ne treba popravljati ni mijenjati jer to je to.
Sastojci
1 velika glavica kiselog kupusa
1-2 velika crvena luka
2 češnjaka
750 g miješanog mljevenog mesa
1-2 žličice crvene mljevene paprike
1/2 žličice papra
150 g riže
1 jaje
100 g sitno sjeckane suhe slanine
Vegete po potrebi, jer je kupus nekada slaniji, a nekada ne, znači paziti da se ne presoli.
Ako stavljate i suhoga mesa, npr. rebra i sl. računajte da je i to slano, znači oprezno sa solju i vegetom!
200 g suhog mesa (slanina, rebra, kobasica i sl.).
Za zapršku:
50 ml ulja
2 žlice brašna
malo crvene paprike
Priprema
Glavici kupusa izdubite korijen, izvana, tako da odvojite listove. Ovisno volite li kiseliju sarmu ili ne, a i koliko je kupus kiseo i slan, isperete listove i ako je prekiseo ostavite u hladnoj vodi dok ne pripremite smjesu.
Za smjesu sitno isjeckate luk, pržite ga na malo ulja, ako treba dodajte pola dl vode da dobro uvene, pa kada požuti dodajte crvenu papriku, maknite s vatre i dodajte opranu rižu i nasjeckani češnjak, dodajte ovu smjesu smjesi mesa i ostalih sastojaka i dobro ih izmiješajte.
Sitnije unutarnje listove kupusa složite na dno posude u kojoj ćete kuhati, stavite par komada suhog mesa, pa motate sarme, ne prevelike, od srednjih listova, a velike listove možete i prepoloviti. Srednju žilu na listovima s vanjske strane odstranite s nožem, da se lakše mota. To se brzo svlada. Kada potrošite smjesu i suho meso, pokrijte sarme s preostalim listovima kupusa, stavite jedan odgovarajući tanjur naopako na sarme (da ne “plivaju”) i prelijte hladnom vodom, skoro da ih prekriju.
Kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 h, pa pripremite zapršku. Za zapršku na vrućem ulju lagano pržite brašno da ne potamni, ugasite vatru i dodajte žličicu crvene mljevene paprike i promiješajte. To lagano prelijte preko još kuhajuće sarme (naravno uklonite tanjur), pa lagano protresite i između sarmi umiješajte zapršku da se poveže s tekućinom.
Nakon par minuta kuhanja sarma je gotova. Puno ljudi voli sarmu s kukuruzom (projom), ali ako to nemate ili ne volite, pokušajte s kukuruznim kruhom, jer ta slatkasta nota izvrsno ide uz kiseli kupus.