Iako se kod nas može kupiti komorač i podneblje smo gdje raste, rijetko ga koristimo u kuhinji. Posebno na kopnu. Kako je dobro zimi malo obogatiti ishranu s vitaminima i svime što nudi svježe voće i povrće kojeg nema u izobilju u ovom dijelu godine, evo jedan zanimljiv recept koji možda i probate. Jako fina salata koja će vas iznenaditi bogatstvom okusa.
Sastojci
400 g komorača
2 jabuke, Ajdared na primjer
1 veća glavica crvenog luka
1 naranča
1 žlica senfa sa estrogenom (ili drugi zeleni, npr. s paprom)
2 žlice javorovog sirupa
6 žlica maslinovog ulja
1 šaka lista bosiljka
150 g feta sira
Sol, papar
Priprema
Operite i očistite komorač. Odrežite korijen pa ga nasijecite na šnite. Stavite u veću zdjelu s hladnom vodom i ledom barem desetak minuta. To će izvući jačinu arome i oporost koju sirov može imati. Jabuke operite i prepolovite. Očistite od sjemenki, pa također nasijecite na šnite. Narančin sok iscijedite, pomiješajte sa senfom, javorovim sirupom, posolite i popaprite, pa dodajte ulje dok mutite žicom da dobijete gustu kremu. Komorač ocijedite i osušite, pa s jabukama i lukom dodajte u dresing i promiješajte. Salatu servirajte u tanjure, pospite grubo drobljenom fetom i rukom kidajte bosiljak na veće komade. Po želji još pospite mljevenim paprom.