Ovo je tradicionalna slastica našeg podneblja. Oduuvijek se imalo domaćeg pekmeza i pekao se kruh, uz to su se zimi često pravile i buhtle, jer mijesilo se stalno i vatra je gorjela, tako da je to bilo baš često zimi. Po ovom receptu možete praviti i slane buhtle, primjerice sa sirom ili slaninom. Za to samo izostavite šećer i arome za slatke buhtle.
Sastojci
500 g brašna
1 kocka svježe germe (40g)
250 ml mlakog mlijeka
1 dl mineralne vode
120 g šećera
Korica limuna, po želji vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 jaje
Marmelada ili pekmez po želji, gusti.
Šećer u prahu, eventualno vrhnje ili sok limuna
Priprema
Staviti brašno u zdjelu, u sredini napraviti rupu i ubaciti germu u komadićima, malo šećera posuti preko germe. Preliti germu toplim mlijekom i pustiti da se istopi.
Preostali šećer, sol, koricu limuna, mineralnu i jaje rasporediti po rubu brašna. Sve sastojke umijesiti s nastavkom za tijesto iz sredine prema van, dok ne postane glatko tijesto.
Tijesto ostaviti na toplom dok se volumen ne udvostruči, oko 30-40 minuta. Tijesto još jednom premijesiti, pa zatim razvaljati na radnoj površini kocku. Razvaljajte na debljinu do 1 cm i pravite kvadrate, na svaki stavite žlicu pekmeza, zamotajte i dobro spojite rubove. Premažite uljem i stavite na nauljen dublji lim. Ostavite poklopljene dok ne udvostruče volumen. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 1 h. Gore napravite preljev od šećera u prahu i mlijeka ili limuna, ako volite kiselkastu aromu. Mora biti gusto kao krema. Možete i kiselo vrhnje pomiješati s dvije, tri žlice šećera pa premazati, kao što rade Šveđani, ili samo pospite šećerom u prahu. Najbolje prijaju tople, ali i hladne isti dan.