Kroštule, poznata dalmatinska poslastica, posebno u doba karnevala. Moja svekrva ih je zvala poderane gaće i ovo je njen recept koji je odličan. To je stara, brza za pripremu, jeftina i ukusna slastica. Ne čudi da je i mladi i stari vole. Samo pazite da hrskanjem ne dozovete sve susjede.
Sastojci
2 jaja
2 dl mlijeka
1 žličica praška za pecivo
2 cl konjaka ili loze
Brašno za glatko i čvrsto tijesto (oko pola kg)
ulje za prženje
šećer u prahu
Priprema
Sve sastojke, osim brašna i praška za pecivo, umiješajte. Dodajte brašno, miješajte pa na radnoj površini umijesite u čvrstu kuglu. Umotajte u foliju i ostavite da stoji oko pola sata. Razvaljajte najtanje što možete, pa razrežite nožem kvadratiće 10 x 10 cm. Prorežite 2 reza dijagonalno po sredini, da krajeve s tih strana kroz njih provučete. Pržite u dubokom zagrijanom ulju da malo porumene, zatim ih izvadite na ubrus kako bi se višak masnoće ocijedio. Na kraju ih pospite šećerom u prahu. Služite odmah.