Neobičnog izgleda jer podsjeća na bombone, nije previše komplicirano za napraviti ako ste vični pravljenju domaće tjestenine. Dio sam bojila prahom cikle. Dok je tijesto sirovo, lijepo izgleda, no izblijedi kuhanjem. Nažalost, to se dogodi kod većine prirodnih boja. Izuzetak je sipino crnilo ili veća količina špinata. Možete koristiti i jestive boje, s njima nema problema. Probajte ih, jako su ukusne.
Sastojci
500 g brašna
3-4 jaja, ovisno o veličini
malo ulja
malo mlake vode
sol
500 g špinata
malo medvjeđeg luka
500 g ricotte ili drugog svježeg blagog sira poput skute
sol
za prženje:
maslac ili maslinovo ulje
listići kadulje
Priprema
Brašno pomiješajte sa solju, u sredini napravite udubljenje pa dodajte ostale sastojke i umijesite elastično tijesto. Možete dodati i malo ulja u tijesto, lakše se radi, a neće pokvariti strukturu. Ako radite na stroju, dodajte samo jaja i eventualno malo vode te soli. Ostavite umotano u foliju na hladnom barem pola sata. Za to vrijeme napravite nadjev. Operite špinat pa nasijecite na sitnije trakice. Pomiješajte sa sirom te posolite i popaprite po želji. Tijesto izvadite i na brašnu razvaljajte tanko, a ako valjate mašinom, kod debljine 3 mm ostavite da se malo prosuši, pa rastanjite na 2 mm i tek tada režite kvadrate. Na prednji dio stavite nadjeva i zatim zarolajte do kraja. Krajeve premažite s kap vode i pritisnite ih prstima kako bi se zalijepili. Kuhajte u slanoj vodi par minuta. Gotovi su kada isplivaju na površinu. Najbolje da jedan probate. Poslužite svježe kratko pržene na maslacu koji ste prethodno kratko pržili s listićem kadulje ili grančicom timijana. Možete poslužiti i kao prilog nekom mesu. Također su jako fini u umaku od vrhnja ili sirnom umaku.