Ovo je jedan klasik, zapravo klasik nad klasicima biskvitnih kolača u Njemačkoj, ali i u drugim sjevernijim zemljama. Jako ukusan i fin u svojoj jednostavnosti. Ukusan biskvit i malo kreme savršen su dodatak za popodnevnu pauzu uz kavu ili čaj.
Sastojci
200 g maslaca
200 g šećera
1 vanil šećer
3 jaja
1 žlica ruma
Malo soli
Sok i korica 1/2 bio limuna
150 g brašna
3 žličice praška za pecivo
150 g škrobnog brašna
Za kremu:
250 g maslaca sobne temperature
3 jaja
150 g šećera
Srž iz pola mahune vanilije (može i vanil šećer ili tekuća aroma…)
Za ukrašavanje:
50 g krokanta
16 kandiranih trešanja ili višanja
Priprema
Kalup za kuglof (ako je metalni) namažite maslacem i pospite brašnom. Tako pripremljen stavite u zamrzivač ili hladnjak dok pripremate smjesu. Silikonski ne morate posebno pripremati.
Maslac, šećer, sol, jaja, rum, sok limuna i koricu umutite u kremastu smjesu. Brašno pomiješajte sa škrobom i praškom za pecivo. Smjesi dodajte mješavinu brašna miješajući je žicom.
Stavite u kalup, poravnajte pa pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 60 min. Malo ohladite pa pažljivo izvadite na rešetku da se ohladi. Kada je ohlađen, presijecite vodoravno dva puta. Za kremu kuhajte na pari jaja sa šećerom. Možete i u mikrovalnoj, brže je. Mlaku kremu mutite dok ne postane kremasta. Posebno mutite maslac. Dodajte srž vanilije, a zatim i kremu s jajima. Glatku kremu mažite na prerezane kolute kuglofa. Pola ostavite za premazivanje izvana. Dobro je ostaviti kuglof u hladnjaku neko vrijeme, jer će se lakše mazati izvana. Premažite kremom, a mali dio ostavite za ukrašavanje. Pospite bogato krokantom, na vrhu napravite ukrase pa stavite trešnje. Ohladite i savršeni nježni desert je spreman.