U Baranji je ovo i tradicija i specijalitet i izvrsno riblje jelo koje se lako priprema. Iako je najbolje s kvalitetnom ribom s manje kosti, može se napraviti i sa šaranom primjerice. Najpoznatiji je sa somom i smuđem i to je doista nešto posebno.
Sastojci
1 kg svježeg soma
300 g luka
3 režnja češnjaka
40 g slatke mljevene paprike
40 g ljute mljevene paprike (smanjite ili povećajte količinu po svom ukusu)
40 g začina za juhu
1 feferon po želji
Priprema
Ribu očistite od kosti i nasijecite na veće kocke ili šnite, ovisno o tome kakav dio imate. Na zagrijanom ulju (ako je jako masna slanina, onda samo par kapi) pržite slaninu. Izvadite je pa na toj masnoći pecite sitno sjeckani luk, polako miješajući minimalno 15 min. Dodajte protisnuti češnjak, maknite s vatre pa dodajte obje vrste paprike, ljute po želji. Zalijte s 2-3 dl vode (ako imate ribljeg temeljca, njega koristite naravno), i zatim vratite na vatru. Neka kuha, da se luk počne topiti. Neki dodaju vino, bijelo, suho, a neki ne, pa probajte na oba načina. Ako dodajete, ide 1 dl. Sada začinite i na to složite ribu, prelijte vrelom vodom da pokrije ribu i kuhajte 25 min do pola sata. Za prilog skuhajte široke rezance koje možete napraviti sami ili koristiti kupovne.