Iako su kremasti kolači većini draži, keksi se ipak pojedu jer su praktični. Oblik zeca, ježa, patke, tulipana, tipično su proljetni, no možete raditi i bilo koji oblik koji je vama drag. Tijesto je klasika, a drobljeni šareni čokoladni bomboni s kikirikijem daju hrskavost i zanimljivu aromu. Probajte, djeca će im se posebno veseliti!
Sastojci
300 g brašna
100 g šećera
2 žlice vanil šećera
malo soli
100 g mljevenog blanširanog badema
250 g maslaca
po želji šećera u prahu
Šareni bomboni
žuta ili crvena marmelada
Priprema
Brašno stavite na dasku sa svim suhim sastojcima. Napravite udubljenje. Dodajte kockice hladnog maslaca i 50 ml hladne vode, pa brzo nožem ili rukama zamijesite. Možete sve napraviti i u zdjeli, ali na dasci je izvorno. Zamotajte tijesto u foliju pa stavite u hladnjak minimalno pola sata. Zagrijte pećnicu na 175°C. Dva lima obložite papirom. Uzmite 2/3 tijesta i razvaljajte na debljinu 3 mm. Elipsastim oblikom vadite ‘jaja’. Na svakom drugom napravite rupu u širem dijelu malim kalupom. Napravite za jedan lim. Ostatak brzo umiješajte s grubo rezanim šarenim čokoladnim bombonima. Razvaljajte ih nešto deblje pa sijecite opet oblik zeke ili janjeta, po želji. Pecite jaja 10-12 min da ostanu svijetla. Druge oko 15 min jer su deblji, ali također da ne potamne. Jaja, puni dio, premažite marmeladom od naranče ili marelice pa poklopite onima s rupom koje ste ranije posuli šećerom u prahu. Druge kekse po želji samo pospite šećerom u prahu i to je to.