Ovo su kolači koje možete praviti u jednom velikom kalupu, a ako želite da bude drugačije, koristite male kalupe za pojedinačne porcije. Ovaj desert jako je fin, a još jedan plus je i jednostavna priprema, bez pečenja. Ako nemate rabarbaru, ukrasite drugim sirovim voćem. Maline, kupine, borovnice, što god je aktualno.
Sastojci
125 g keksa (po želji, ja sam pravila s Digestive keksom)
100 g badema
100 g maslaca
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica ulja
200 g rabarbare (može i drugo voće koje je u sezoni)
4 žlice šećera
1 veći limun
200 g svježeg sira za kolače
100 g milerama
3 vrećice vanil šećera
200 g vrhnja za šlag
1 vrećica mljevene želatine
200 g malina
50 ml soka jabuke
1 žlica šećera u prahu
Listići mente za ukras
Priprema
Kekse sameljite ili zdrobite, a zatim sitno nasjeckajte bademe. Dodajte kekse, bademe, žlicu smeđeg šećera i istopljeni maslac u jednu veću posudu. Sve dobro promiješajte pa uzmite 8 prstena za kolače. Lagano ih premažite uljem i stavite na papir za pečenje na lim. Možete koristiti i silikonske posudice ili papirnate košarice za muffine, a možete praviti i u običnom obruču za torte.
Masu od keksa utisnite u dno, poravnajte pa spremite u hladnjak. Za to vrijeme očistite rabarbaru, nasijecite je na komade veličine 2 cm, stavite na papirom obloženi lim, pospite žlicom šećera i pecite u zagrijanoj pećnici na 150°C oko 30 min dok ne budu dovoljno pečeni, ali da se ne raspadaju. Povremeno promiješajte.
Iscijedite 4 žlice soka limuna. Svježi sir, mileram, sok limuna, preostale 3 žlice šećera i 1 vanil šećer promiješajte u glatku kremu. Otopite želatinu po uputama pa dodajte u kremu. Posebno umutite šlag, pa sve spojite. Izvadite kalupe iz hladnjaka. Stavite četvrtinu kreme na kekse, poravnajte pa vratite u hladnjak kao i ostatak kreme. Maline s ostatkom vanil šećera i sokom od jabuke kratko kuhajte, pa kroz cjediljku oslobodite od sitnih koštica. Umak, coulis, ohladite. Izvadite kolače iz hladnjaka, nožićem pažljivo odvojite od kalupa pa ih skinite. Preostalu kremu dobro izmiješajte, dodajte žlicu ili dvije umaka da dobije svijetlu nijansu voća, pa žlicom stavite na kolače. Malo poravnajte, ali da se ipak vidi da je stavljeno kasnije, drugačije. Rabarbaru složite na vrh pa na tanjurima za serviranje prelijte umakom od malina. Ukrasite listićima mente.