Ovo je poznata stara fora s piletom, tj. bolje je reći s pivom. Pivska boca drži pile umjesto stalka, malo ga zalijeva kako se zagrijava, a fora je kao studentsko kuhanje, nekada za doček Nove godine ili samo za ručak, kad nemate druge ideje ili vremena, jednostavno je. Za sat vremena i bez brige imate gotovo jelo.
Sastojci
1 pile
boca piva od 0,5 l
začini ili marinada za pile (ja sam koristila mješavinu Nadalina začina za piletinu)
Priprema
Pile operite i osušite. Premažite začinom ili napravite marinadu po želji, na primer malo izgnječenog bijelog luka, vlasac, peršinov list, maslinovo ulje i sol; a možete kupiti i začinjeni maslac, ostaviti ga na sobnu temperaturu i još ga posoliti i zatim s njim premazati pile, iznutra i izvana, ili samo solju, medom i dodatkom senfa. Kako god volite. Ostavite oko 1 h da malo upije arome, pa ga postavite na otvorenu pivsku bocu da na njoj uspravno sjedi. Stavite na manji, minimalno 2 cm dubok lim u zagrijanu pećnicu na 200°C, a pivo bi trebalo kipjeti preko pileta. Ako nekim slučajem ne kipi, svakih desetak min kuhaču gurnite u bocu da lagano prelije pivo po piletu. U lim obavezno ulijte malo vode, da tekućina koja pada ne gori. Pecite oko 1 h ili malo duže ako je pile veće. Skinite ga podstavljenim rukavicama s boce. Bilo bi dobro da imate pomoć kako bi netko pritisnuo bocu odozgo da lakše skinete pile, ali možete i sami. Stavite ga na tanjur za služenje i poslužite s pommesom ili pečenim krumpirom i salatom.