Jako je slično talijanskoj rapsodiji, a jednom ću podijeliti i svoj recept za nju. Dobijete umak za polizati prste. Ili zdjelu. Doslovno.
Prošle godine je bila ona fora s rajčicama i feta sirom koji se ispeku i miksaju. To je to, samo sam malo promijenila i mislim da ću i inače cijelo ljeto raditi varijacije na temu! Tih pet minuta posla, očaravajući miris, očaravajući okus i bezbroj mogućnosti da ga koristite. Može se koristiti recimo drugi dan s tjesteninom koju samo morate skuhati po uputama. Možete dodati malo vode od tijesta, da se lakše poveže.
Sastojci
500 g rajčica
1 paprika
1 cijeli gomolj češnjaka
Timijan ili drugi začini koje volite
Sol i papar
200 g fetta sira
100 g cheddar sira
50 g gaude
50 g sirnog namaza
Ciabatta
Maslinovo ulje
300 g tjestenine (za drugu varijantu ili drugi dan)
Priprema
Zapecite ciabattu ili obični kruh, pospite maslinovim uljem i timijanom po želji. Pecite par minuta u pećnici kao i baguette.
Za to vrijeme uzmite lim i stavite oprane rajčice, najbolje mini grapollo, malo očistite češnjak pa odrežite vrh i stavite među rajčice. Kupite ili pokupite sireve koji su načeti u hladnjaku pa ih stavite u lim. Dodajte papriku narezanu na trake. Pospite maslinovim uljem, stavite par grančica timijana, malo posolite češnjak, (pazite kakve sireve imate, zbog soli!), pa stavite peći oko pola sata na 200°C. Češnjak mora biti mekan, onda znate da je ostalo također gotovo. Izvadite i pričekajte koju minutu. Češnjak istisnite iz ljuske na rajčice i sir. Prebacite u duboku zdjelu ili čašu za štapni mikser pa sve zajedno usitnite. Probajte, posolite i zaljutite po želji.
Mi smo umak jeli s preprženom ciabattom i bilo je teško stati. Ostatak možete drugi dan napraviti s tjesteninom ili obrnuto. Ako išta ostane, naravno.