Talijani prave ovako onaj naš jednostavni kolač s jogurtom, ali oni umjesto maslaca ili ulja i jogurta koriste mascarpone. Daje nešto drugačiju strukturu i aromu. Neodoljivu!
Sastojci
4 velika jaja
180 g šećera
2 vanil šećera
250 g mascarponea
250 g mekog brašna
1 prašak za pecivo
Malo soli
Korica limuna
Sok limuna da jabuke ne potamne, ako njih koristite
4-5 krušaka
(voće po želji, jabuke, višnje, marelice, što god volite)
Priprema
Operite i očistite kruške. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pola krušaka nasjeckajte na kockice, pola sijecite za površinu kolača na tanje šnitice. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Mutite jaja sa šećerom 7-8 minuta dok ne nastane bijela krema. U drugoj posudi izmiješajte mascarpone, pa dodajte par žlica kreme od jaja i pažljivo žicom umiješajte. Zatim dodajte još par žlica i umiješajte. Sad kremu od mascarponea pomiješajte s onom od jaja sa žicom. Dodajte brašno i sve lagano umiješajte. Lopaticom umiješajte voće. Tijesto premjestite u kalup za torte promjera 26 ili 28 cm. Po vrhu složite kriške krušaka i kolač pecite 35-40 min. Probajte čačkalicom da vidite je li pečeno. Izvadite i neka malo ostane u kalupu. Premjestite na rešetku da se ohladi, pospite šećerom u prahu. Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.