Poznata talijanska pogača koja je jako ukusna i prozračna. Možete samo staviti malo maslina i rajčica, par komadića ružmarina i krupne soli, a možete praviti slike, doslovno. Ovo je samo jednostavni primjer kako se može napraviti nešto brzo i lako, a da izgleda drugačije.
Sastojci
500 g brašna
1 vrećica suhog kvasca
3 dl mlake vode
20 g šećera
1 jušna žlica soli
par grančica ružmarina
masline
maslinovo ulje
1 režanj češnjaka
rajčice
krupna morska sol
Sastojci
Stavite brašno u zdjelu, dodajte sol i promiješajte. U sredini napravite rupu i dodajte ostale sastojke. Sve sastojke umijesite iz sredine prema van u glatko, mekano i ljepljivo tijesto.
Napravljeno tijesto (trebalo bi biti puno mekše nego inače za kruh i peciva) sam odmah stavila u hladnjak na hladnu fermentaciju koja traje 24 sata. Kada to vrijeme prođe, izvadite, s nauljenom rukama preklopite dva ili tri puta i spustite u lim. Bez razvlačenja i pretjeranog diranja. Naravno, dodajte maslinovo ulje i pokrijte najlonom, pa ostavite da tako stoji oko 4 sata.
Prstima napravite udubljenja. Ružmarin istucite batom, da pusti aromu, grubo pokidajte, stavite u zdjelicu i pomiješajte s 1 dl maslinovog ulja i češnjakom protisnutim kroz prešu za češnjak. Pomiješajte. Premažite s time pogaču, pa na nju stavite masline i dr. Možete posuti s malo krupne soli, iako se to zbog zdravlja ne preporučuje. Ako vam je ružmarin prejak, možete staviti neki drugi začin, origano, timijan, a ako volite bosiljak, njega se stavlja na već pečenu focacciu. Također, možete raditi i ‘sliku’ ako imate volje. Pecite kada lijepo naraste na 180°C oko 20-25 min, dok ne porumeni. Mlaku kidajte na komade, a hladnu možete rezati.