Ovaj je sendvič simbol Porta. Na proputovanju Portugalom sam se zaljubila u Porto. Tamo smo probali ove sendviče, a kažu da su nastali sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao želja da Porto ima nešto sebi svojstveno, neki fast food. Ovo je puno više od fast fooda, probajte pa se uvjerite sami.
Sastojci
Za 4 osobe:
8 debelih šnita domaćeg bijelog kruha
25 g maslaca
1 kilogram pečenog mesa i kobasica (goveđa šnicla, pečena ili s roštilja, tanko rezana šunka, pečene češnjovke prerezane po duljini, kulen ili kulenova seka)
12 šnita dobrog cheddara
4 jaja
krumpir narezan za pomfrit
Francesinha umak
25 g maslaca
300 g komadića nemasne govedine
1 mrkva, sitno narezana
1 luk, sitno narezan
1/2 žličice soli
2 žlice koncentrirane rajčice
1 lovorov list
60 ml porta ili whiskyja
375 ml lagera ili drugog svijetlog piva
1/2 šalice mlijeka
1 žlica škroba
1 žlica piri piri umaka, ili Tabasca ili 1/2 žličica čilija u prahu
Priprema
Ispecite meso i kobasice, ostavite ih na toplom.
Napravite Francesinha umak. U dubljoj tavi s debelim dnom na jakoj vatri zagrijte maslac, dodajte komadiće govedine ili pileće kosti i pržite dok dobro ne potamne.
Dodajte mrkvu, luk i sol pa nastavite pržiti uz često miješanje. Trebat će vam oko pet minuta. Umiješajte koncentrat rajčice i kuhajte još jednu minutu, pa dodajte lovor, port ili whisky, pivo i mlijeko. Ako koristite čili u prahu, dodajte ga u ovoj fazi. Kad zakuha malo smanjite vatru i pustite da kuha 30 minuta. U umak umiješajte škrob i piri piri ili tabasco. Procijedite umak, provjerite je li dovoljno začinjen i držite na jako toplom do serviranja.
Napravite sendvič. Tostirajte kruh i tanko ga namažite maslacem. Ispecite jaja na oko. Na kruh stavite meso, kobasice, šunku ili kulen (od suhoga odaberite što volite i neka je jako tanko narezano). Stavite jaje. Poklopite drugom šnitom kruha. Na sendvič stavite cheddar, složite šnite sira tako da kad se otope prekrivaju bočne strane sendviča. Zapecite sendviče kratko u pećnici, dovoljno je na 100°C oko 3 min, pazite da sir ne zagori.
Gotove sendviče stavite u dublju posudu, prelijte vrućim umakom (umak možete poslužiti i sa strane). Poslužite s puno pomfrita i hladnim pivom.