Tradicionalni kuhani pekmez od šljiva. Nekada se pravio u kazanicama, na vatri i svi su bili uključeni u izradu ovog omiljenog pekmeza. Naravno, nitko ga nije volio miješati, jer kud se stoji uz vatru, a obično je još vruće, kud šprica i najopasniji je od svega što se priprema za zimnicu. Mislim čak i od ajvara! On se nekako brže ukuha.
Sada ga radimo u kući, a može se čak i u pećnici kuhati, poklopljena posuda i svako malo izvaditi i promiješati. Ja osobno radim na plinu, u loncu, pa kako bude. Najklasičniji recept. Neki dodaju cimet, neki čak i čokoladu, ali evo baze, a vi po vašoj želji dodajte ostalo.
Sastojci
5 kg šljiva
500 g šećera (samo da ubrzam proces. Nekad se pravio bez dodavanja šećera, ali i šljive su bile samo domaće, mekane i slatke. Kako se to mijenja, možete dodati do 30% šećera, no probajte sa što manje jer je odličan i tako. Šljive imaju puno pektina, tako da im nije potrebna ‘pomoć’.)
Priprema
Operite i prepolovite šljive, izvadite koštice. Stavite u veći lonac koji neće zagorjeti. To je važno! Dodajte šećer pa kuhajte. E sad presudno pitanje koliko dugo. Dok ne ukuha da je gust. To ovisi o šljivama i to vam točno nitko ne može reći. Par sati sigurno na laganoj vatri uz često miješanje. Stavite neku mrežu na lonac, pa je samo malo pomjerite i promiješate, da vas ne opeče i ne šprica svuda. Ipak, nemojte koristiti poklopac jer para mora izlaziti iz lonca.
Kada je gotov, skinite s vatre i punite u čiste, suhe i vruće staklenke (ugrijte ih u pećnici na 100°C oko 5 min). Zatvorite i okrenite na 5-10 min na poklopac, pa vratite u normalan položaj. Pustite da se ohlade i spremite na hladno i mračno mjesto.