Kod nas u Slavoniji najčešće je šaran na stolu, iako se sada zbog raznolike ponude to malo promijenilo. Ovo je jedan od načina na koji ga spremamo, a koji je ostao kao uspomena na djetinjstvo i zajedničke proslave Badnjaka kod ujaka s velikom dijelom familije.
Sastojci
8 potkova šarana (ili ovisno o broju osoba)
3 jaja
brašno
kukuruzno brašno ili krušne mrvice
sol
po želji crvena mljevena paprika
ulje za duboko pečenje
Priprema
Potkove operite i posušite. U zdjelice odvojeno pripremite sastojke za pohanje. Ako želite s paprikom, nju dodajte u brašno. U jaja stavite malo soli. Ribu posolite kratko prije pečenja da sol ne izvuče vlagu i okuse iz ribe. Zagrijte ulje pa ribu uvaljajte u brašno, jaja i na kraju kukuruzno brašno ili mrvice. Pržite do zlatne boje s obje strane, da se dobro ispeče ali ne presuši. Izvadite na ubrus da upije višak masnoće pa poslužite sa salatom od krumpira, graha, pečenim grahom ili po želji.