Meni omiljeni kuglof! Ako ste ljubitelj svježine naranče, onda ćete ga i vi voljeti. Možete zamijeniti naranču i mandarinom ili u godini s drugim voćem. Ja ga volim baš ovako zimi, za vrijeme ovih svečanih dana, taj spoj čokolade, mirisnog biskvita i svježine naranče je neodoljiv. Kuglof je i sam izgledom ukras svakog stola, a ovako jednostavan recept garancija da će vas svi tražiti krišku više i tajnu dobrog kolača.
Sastojci
8 jaja
100 g šećera
1 vanil šećer
naribana korica pola naranče
2 veće naranče, ogulite i skinite sve bijelo, jer daje gorčinu, pa narežite na kockice (1 režanj na tri dijela)
100 g grubo nasjeckane čokolade za kuhanje
200 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
150 g maslaca
Priprema
Istopite maslac. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s malo soli, pa lagano dodajte šećer i dobro umutite u čvrsti šaum. Umiješajte jedan po jedan žumanjak, pa dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na najnižoj brzini miješajte. Lagano ulijte maslac i na kraju, lopaticom umiješajte čokoladu i naranče. Ulijte u namazan i dobro pobrašnjen kalup, pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 60 min. Malo ga ohladite u kalupu, pa ga pažljivo izvadite. Pospite šećerom u prahu ili istopljenom čokoladom.