Jedno jesenje jelo koje možete pripremati i s drugim, nešto jeftinijim vrstama mesa. Svinjski lungić, pileća prsa, pureći file, sve što se može kratko obrađivati dolazi u obzir. Iznenadit će vas svježina jela i punoća okusa!
Sastojci
2 bifteka cca po 350 g
200 g šampinjona
150 g vrganja ili bukovača
1 luk
2 režnja češnjaka
300 g hokaido buče
1 jabuka
6 žlica suncokretovog ulja
4 grančice timijana
1 žlica koncentrata rajčice
100 g suhog bijelog vina
200 ml povrtnog temeljca
30 g maslaca
1 baguette
4 žlice sjeckanog peršinovog lista
sol, papar
Priprema
Meso nasijecite na kocke cca 3 cm. Očistite gljive, pa nasijecite šampinjone na četvrtine, a bukovače na duguljaste komade. Očistite luk i nasijecite na malo deblje šnitice. Češnjak očistite i nasijecite na listiće. Jabuku operite i nasijecite na komade. Buču ogulite, očistite pa izrežite na veće šnite. Zagrijte 2 žlice ulja u većoj tavi. Pržite buču i luk na nižoj temperaturi oko 8 minuta. Posolite i popaprite i više puta okrenite. Izvadite pa dodajte 2 žlice ulja, češnjak i gljive i pecite oko 5 min. Začinite. Vratite buču i luk i zajedno na vatri pomiješajte. Maknite s vatre, ali neka ostane u tavi. Preostale 2 žlice ulja dodajte u drugu veliku tavu, pržite kocke mesa sa svih strana 6-8 min. Često okrećite ili tavu pomjerajte tako da se vrte. Začinite. Pred kraj prženja dodajte grančice timijana. Izvadite iz tave i ostavite na toplom. U tavu dodajte koncentrat rajčice, i pržite na laganoj vatri oko 2 minute. Ulijte vino i juhu (temeljac) i kuhajte da se reducira na 2/3. Hladan maslac nasijecite na kockice pa dodajte u umak da ga poveže. Baguette nasijecite na kriške. Povrće po potrebi zagrijte. Meso dodajte u umak. Malo ga zagrijte da se meso glazira. Servirajte povrće i meso sa baguetteima.