Najpoznatiji božićni “kruh”, njemački kolač, prava zimska radost! Ljubitelji marcipana mogu kocku marcipana razvaljati i uviti u ovaj deblji dio, pa će to biti Marcipan stole. Napravite ju na vrijeme pa preko praznika uživajte. Računajte na to da treba odmoriti oko 3 tjedna, pa je napravite na vrijeme, ovisno kada je želite jesti.
Sastojci
Za tijesto:
175 g oguljenih badema
175 grožđica
100 g korintskih grožđica
100 g citronata ili oranžata ili miješanih
1 vanil šećer
naribana korica nešpricanog limuna
3 žlice ruma
500 g brašna
60 g svježeg kvasca
90 g šećera
1/8 l mlakog mlijeka
malo soli
250 g maslaca
Osim toga:
150 g otopljenog maslaca za premaz
100 g šećera u prahu
Priprema
Pola badema sameljite, a pola krupno nasjeckajte, dodajte grožđice, citronat, ribanu koricu, vaniliju i rum. Ostavite da stoji preko noći. Brašno uspite u posudu za miješanje. Napravite udubljenje u sredini pa namrvite kvasac i dodajte malo šećera. Prelijte mlakim mlijekom i pustite da kvasac naraste. Kad je narastao, po rubu dodajte šećer, sol, mekani maslac u komadićima, pa umiješajte tijesto i ostavite na toplom da udvostruči volumen. To bi trebalo trajati oko 40 min. Tada umiješajte natopljene sastojke, razvaljajte na radnoj površini i prebacite s jedne strane da dobijete deblju i veću polovicu, a niži rub da je oko 3 cm. Taj prijelaz bi se trebao vidjeti. Meni je baš ovaj put tijesto preraslo, prekrasno je za jelo, ali mi je pokvarilo formu, a najgore je to što samo ja volim jesti ovaj kruh, moji ne vole citronate i dijelom grožđice. Uglavnom, kad ste napravili taj karakteristični oblik, stavite na papirom obloženi lim i ostavite da naraste 20 min, pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 35-40 min. Čim je izvadite iz pećnice, premažite je istopljenim maslacem, obilno pospite šećerom u prahu i ponavljajte dok ne potrošite obje namirnice. Ohlađenu zamotajte u alu-foliju i ostavite 2-3 tjedna da miruje.