Svježi bakalar jako je česta riba na stolovima u mnogim zemljama, ne samo sjevernim. U Portugalu je primjerice bakalar nacionalno jelo i oni kažu da ga znaju pripremiti na 365 načina. Svaki dan u godini drugačije. Red je da mi znamo barem na par načina osim na bijelo. Svježeg bakalara nema baš često za kupiti, osim u bolje opskrbljenim ribarnicama, ali zamrznutog ima. Pa evo prilike da ga probate ako još niste.
Sastojci
2 luka
1,3 l povrtne juhe (može i pileća)
2 žlice maslinovog ulja
250 g riže za rižoto (imate namjensku rižu za kupiti ili onu okruglog zrna)
100 ml suhog bijelog vina
Pola ili cijela žličica mljevenog šafrana
100 g maslaca
150 g pecorino sira (može i ovčiji tvrđi sir ili eventualno Grana Padano)
50 g krušnih mrvica
2 žlice lista timijana
4 odmrznuta filea bakalara
Sol, papar
Priprema
Luk očistite i nasijecite na sitne kockice. Stavite juhu da provrije. Na zagrijanom ulju pržite luk da porumeni. Dodajte opranu rižu i kratko miješajte sve zajedno. Podlijte vinom pa dodajte šafran. Posolite pa dodajte juhe. Poklopite i kuhajte na tihoj vatri oko 20 min, s tim da je potrebno svako malo provjeriti treba li još tekućine, pa ako treba, dodajte. Kada je riža skuhana al dente, tada je skoro gotova. Ulijte još malo juhe jer riža ne smije biti suha. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 210°C. Otopite 50 g maslaca, naribajte sir, a onda pomiješajte maslac, mrvice, 1 žlicu timjana i 2/3 pripremljenog sira. Ovu masu razvaljajte između dva papira za pečenje, tako da dobijete 4 komada veličine filea ribe. Ribu operite i osušite ubrusima. Posolite i popaprite. Stavite ribu na manji lim obložen papirom (može gornji papir koji ste koristili). Svaki komad pokrijte pripremljenom budućom koricom, a onda pecite u zagrijanoj pećnici 20 min. Preostalih 50 g maslaca i sir dodajte u rižoto i promiješajte. Po potrebi dodajte sada soli i papra. Poslužite ribu na rižotu i pospite sjeckanim timijanom. Ako koristite sušeni timijan, stavite malo manje jer je on aromatičniji.