Ovo vegansko jelo kompletno je samo, ali može biti i prilog onima koji ne mogu bez komadića mesa. Lagana i brza priprema dodatni je poticaj da se ovo jelo napravi i u njemu uživa.
Sastojci
500 g slanutka (ocijeđenog)
10 žlica maslinovog ulja
2 žličice mljevene paprike
400 g mrkve
300 g prokulica
3 ljubičasta luka
1 poriluk
1 režanj češnjaka
1 žlica javorovog sirupa
1 žlica senfa s paprom (zeleni)
2 žlice aceta balsamica
Sol I papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Operite slanutak i dobro ga ocijedite. Pomiješajte s 2 žlice maslinovog ulja, crvenom paprikom (može dimljena), soli i paprom. Dobro promiješajte pa na papirom obložen lim raspite slanutak i pecite na gornjoj šini u pećnici 20-25 min da postanu hrskavi.
Za to vrijeme operite i očistite povrće. Mrkvu sijecite po dužini, a prokulice presijecite na pola, osim ako su baš jako sitne. Luk režite na kolute debele otprilike 5 mm. Povrće pomiješajte s 4 žlice ulja, soli i paprom. Izvadite slanutak. Stavite povrće kao i slanutak na papirom obložen lim pa pecite na drugoj šini odozdo oko 20 min. Poriluk kada je opran, presijecite po dužini pa razrežite na par centimetara debele komade, dodajte ga povrću nakon desetak minuta pečenja.
Dok se peče, češnjak protisnite kroz presu i pomiješajte sa acetom balsamicom, senfom, javorovim sirupom, preostalim uljem (4 žlice), 1 žlicom vruće vode i malo posolite. Pečeno povrće izvadite na tanjure i prelijte dresingom. Na kraju pospite slanutkom. Zar ne zvuči odlično?!