Doista jesu, prekrasne, izdašne kao na slici. Najbolje je da malo mekše tijesto lupate kuhačom ili rukom, sa suprotne strane zdjele, od sebe, pa ga dižete prema sebi. Ako možete razumjeti što sam htjela reći. Jednostavno je, a teško objasniti. Ovo je velika mjera, ako vam je puno, samo je prepolovite.
Sastojci
1 kg brašna
2 jaja
2 žumanjka
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
3 cl ruma, vinjaka ili drugog jakog pića da tijesto ne upija masnoću
600 ml toploga mlijeka
1 dl ulja
3 vanil šećera
100 g šećera
1 kocka kvasca cca 40 g
po želji limunova korica
Priprema
Kvasac namrvite u zdjelicu, prelijte sa 1 dl mlakoga mlijeka, dodajte malo brašna i šećera pa pustite da naraste. U zdjelu stavite brašno, ali odvojite oko 100-200 g sa strane, zatim dodajte ostatak šećera, vanil šećer, sol, koricu limuna ako želite, promiješajte, pa napravite udubljenje. U njega stavite jaja, žumanjke, ulje, mlako mlijeko (ostatak), rum i na kraju kvasac koji je nadošao. Sve dobro promiješajte, možete i sa žicama za dizana tijesta, pa kada je sjedinjeno, uzmite kuhaču i probajte lupati, tj. dizati tijesto kao u opisu u uvodu. Kada se umorite, za par minuta, dodajte još brašna po potrebi, napravite da tijesto bude kompaktno, ali ne pretvrdo. Tijesto stavite u plastičnu posudu i pokrijte najlonom. Kada udvostruči volumen, nježno ga istresite na neku krpu ili stolnjak. Razvaljajte na debljinu cca 1 cm i režite okruglim kalupom. Važno je da se krafne ne zalijepe za podlogu. Ostatak premijesite i također napravite još jednom isto. Ono što ostane, formirajte rukama. Pokrijte tijesto da opet udvostruči, ovaj put u visinu. Zagrijte ulje u dubljoj posudi. Ne smije biti pretoplo, ni hladno. Idealno je 180 °C. Vidjet ćete kod prve ili druge ture pečenja. Ne smiju niti prebrzo, niti jako sporo dobiti boju. Uglavnom, stavite par čačkalica u ulje da ne gori. Sad dižite krafne lagano sa stoljnjaka pa ih stavljajte u ulje prvo s gornjom stranom. Poklopite. Možete lagano tresti posudu u kojoj se peku, lijevo-desno. Kada ih okrenete ne treba poklopac. Pečene stavite na ubruse da upiju višak masnoće, pa pospite šećerom i punite po želji ili servirajte uz omiljene namaze.