Znam da ne zvuči skromno, ali ovo je najbolja makovnjača i orahnjača koju sam jela, a znam da je nešto i u receptu. U stvari sve. Od kada sam prije više godina našla ovaj recept, više ne eksperimentiram već se recepta držim ‘kao pijan plota’. Probajte pa ćete znati o čemu pričam.
Sastojci
za tijesto:
0,5 kg brašna
75 g šećera
2 žumanjka (ako imate domaća, bit će ovako žuta)
125 ml ulja
150 ml mlijeka
1 vanil šećer
20 g svježeg kvasca (pola kocke)
korica neprskanog limuna
za nadjev od oraha:
250 g mljevenih oraha (to je za jako bogatu makovnjaču, možete staviti i manje, pa sve smanjite proporcionalno)
1 vrećica vanil šećera
125 g šećera
75 ml mlijeka
snijeg od 1-2 bjelanjka (kako trebaju biti ulupana, ja obično ulupam dva, pa dodajem dok mi masa nije povezana, ali ne previše tekuća)
Orahe, šećer prelijte ključalim mlijekom, pa lagano dodajte snijeg od bjelanjaka i polako umiješajte.
za nadjev od maka:
200 g mljevenog maka (kao i za orahnjaču, možete smanjiti količinu nadjeva po želji)
100 g šećera
korica limuna po želji
snijeg od 1 bjelanjka
1 dl mlijeka
Mak, šećer i limunovu koricu dobro promiješajte, prelijte kipućim mlijekom pa promiješajte. Snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte.
Priprema
S malo mlakog mlijeka i šećera u brašnu otopite kvasac. Kada se digne, dodajte ostale sastojke sobne temperature i ostatak mlakog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i ostavite na toplom da naraste. Poslije ga podijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na širinu lima na kojem ćete peći ali neka bude što duže, premažite nadjevom pa ga što bolje umotajte. Čvrsto ga motajte i ostavite da se opet digne i udvostruči volumen. Budite strpljivi. Pecite oko 40 min do 1 h na 175°C. Koliko se treba peći ovisi o debljini i dužini tijesta. Kada malo potamni možete ga pokriti alu folijom da ne bude pretamno. Kada se ohladi pospite šećerom u prahu.